Житомирський бізнесмен-аграрій розказав "рецепт", як отримує на 15-20% вищі врожаї

Житомирський бізнесмен-аграрій розказав "рецепт", як отримує на 15-20% вищі врожаї

Своїми "рецептами" компостного підживлення  поділився Анатолій Березовський, керівник ПСП "Новоселиця", що знаходиться в однойменному селі Попільнянського району.

Протягом останніх років на частину своїх полів підприємство вносить органічні добрива власного приготування, отримуючи при цьому значно кращі результати. 

"В останні три роки, щоб зберегти зимову вологу, на підприємстві здійснюють ранню сівбу. Тому часто посіви страждають від весняних приморозків, довго не можуть вийти зі стресу. Водночас на тих полях, де застосовували органіку, рослини значно швидше "оговтуються", виходять на кращі результати", - розповідає Березовський.

Оскільки його підприємство, крім рослинництва (2300 га землі), займається ще й тваринництвом (1000 голів ВРХ), то має власну"сировину" для органічних добрив. На поточний сезон тут вноситимуть органіку на 1000 га.

"Раніше використовували напівперегнилий гній, який спочатку складали в бурти, а потім просто розкидали по полях у нормі 35-40 т/га. З цього року почали займатися приготуванням компостів. Компостне добриво готуємо в певних умовах, при температурі близько + 25 °С. Влітку воно готове через 45-50 днів. А якщо це зима, і температури мінусові, то через 60-65 днів. Після такої "процедури" норми внесення зменшуються до 15 т/га порівняно з напівперегнилим гноєм. Звісно, балансуємо органіку з міндобривами, але й їх використання в такому разі зменшується в рази",  - пояснює керівник підприємства.

За словами Анатолія Березовського, всі поля, на яких застосовувались органічні добрива, завжди дають на 15-20% кращу врожайність, ніж підживлені суто мінеральними добривами.

За матеріалами SuperAgronom.com


Репортер Житомира
09 Листопада, 2017 09:54



ТОП-банер 1
ТОП-банер 2
ТОП-банер 3
ТОП-банер 4
ТОП-банер 5
ТОП-банер 6