Мінпраці роз’яснює процедуру отримання субсидій

Найбільш резонансні питання процесу нарахування субсидій та відповіді на них – у коментарях спеціалістів Мінпраці.

1. Чи захистять субсидії селян, будинки яких опалюються газом і вони зазвичай мають більшу площу, аніж міські квартири. При цьому у них проживають в основному пенсіонери?

Новини Житомира на Репортері
Звичайно, що особливо в опалювальний період у таких будинках збільшується використання газу і зростає оплата. Люди у таких будинках дуже потребують субсидії, яка і буде їм призначатись, виходячи із загальних положень. Можливо, що тут буде чимало нестандартних ситуацій, доведеться більше працювати спеціальним комісіям, індивідуально розглядаючи окремі випадки. Тобто, для села не існує якихось винятків. До того ж, ті пенсіонери, що проживають на селі, у більшості випадків вже отримують субсидії, які їм тепер буде лише перераховано по-новому. Тож селянам особливо турбуватися нема з чого.

2. Як дізнатись, що громадянину призначено субсидію на базі надісланих документів?

Громадянин, який заявив про своє право на субсидію, отримає повідомлення про те, чи призначена йому субсидія на житлово-комунальні послуги, чи ні. У разі призначення у повідомленні буде зазначено, на який термін надається субсидія, її розмір, а також розмір обов’язкової плати за кожну послугу. Крім того, кожного місяця до організацій-надавачів послуг надаються списки громадян, яким нараховані субсидії, розміри субсидій та обов’язкової плати. Після звернення та надання заявниками всіх необхідних документів у десятиденний термін мати відбутися опрацювання документації та надіслано відповідне повідомлення.

3. Які умови отримання субсидії у разі, коли один із зареєстрованих перебуває за кордоном?

Відповідно до законодавства субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, члену житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.
Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій встановлено, що субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, та їх доходів.
Якщо у житловому приміщенні зареєстровані особи, які фактично не проживають, при призначенні субсидії вони не будуть враховані, якщо на них за даними підприємств-надавачів послуг не нараховуватиметься плата за житлово-комунальні послуги.
Питання щодо нарахування плати за житлово-комунальні послуги громадяни вирішують з підприємствами та організаціями, які надають ці послуги.

4. Чи враховується у сукупний дохід сім’ї соціальна допомога при народженні дитини і чи може у такому разі молода сім’я розраховувати на субсидію?

Розрахунок сукупного доходу для призначення субсидії проводиться відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки, Держкомсім’ямолоді, Держкомстату.
Відповідно до зазначеної Методики до сукупного доходу сімей (одержувачів) входить допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово при народженні першої дитини в сумі 4,8 тис. грн., другої дитини – 4, 84 тис. грн., третьої та наступної дитини – 5 тис. грн.).
Щодо визначення права на отримання житлової субсидії, молода сім’я сама може зробити попередній розрахунок. Розрахунок не складний: береться дохід всіх членів сім’ї, зареєстрованих на даній житловій площі, за попередні шість місяців (розмір допомоги при народженні дитини, який виплачується щомісячно та якщо батько дитини працює – нараховану заробітну плату), ділиться на 6 – так обраховується середньомісячний дохід. Далі треба взяти відповідний відсоток цього доходу – 15% і порівняти з місячною платою за ЖКП в межах норм. Якщо плата за ЖКП є вищою за визначений відсоток (15%) сімейних доходів, то сім’я має право на субсидію, якщо не перевищує його – то необхідно дочекатися опалювального періоду, коли збільшуються комунальні платежі і знову зробити розрахунок.

5. Розкажіть більш детально про умови отримання субсидій для громадян, які вже мають пільги на оплату комунальних послуг?

Житлові субсидії призначаються виходячи з вартості житлово-комунальних послуг з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства.
Умови призначення субсидії для осіб, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг не відрізняються від умов отримання субсидій для інших осіб.

6. Якщо людина має та сплачує банківський кредит, чи впливає це на можливість отримання субсидії?

У зазначеному випадку необхідно розглядати декілька видів кредитування, а саме: на навчання, на купівлю транспортного засобу або житла.
Відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки, Держкомсім’ямолоді, Держкомстату до сукупного доходу сім’ї не враховуються кошти на навчання, отримані безпосередньо особою від підприємства, установи чи організації на умовах позики чи кредитів та щомісячні компенсаційні виплати.
Враховуючи зазначене, такі кошти не впливатимуть при визначенні права на отримання житлової субсидії.
Разом з цим, Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій встановлено, що субсидія не призначається у випадку, коли будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму) або оплатив послуги з навчання на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для зазначених осіб. При цьому враховується прожитковий мінімум, встановлений на 1 липня 2010 року:
дітей віком до 6 років – 771 гривні,
дітей віком від 6 до 18 років – 921 гривні,
працездатних осіб – 888 гривень,
осіб, які втратили працездатність – 709 гривень.
Так, для сім’ї, яка складається з чоловіка, дружини працездатного віку та двох дітей (2 роки та 10 років) 10-кратний розмір прожиткового мінімуму становитиме: (888 грн.+ 888 грн.+ 771 грн.+921 грн.) *10 =34 680 гривень.
Отже у випадку, якщо здійснено купівлю транспортного засобу, житла, або сплачено за навчання, у тому числі на умовах кредитування, у розмірі, що перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму, субсидія не призначається.

7. Якщо в квартирі зареєстрований пенсіонер та особа працездатного віку, яка працює, але в квартирі не проживає. Який відсоток нараховується при субсидії?

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, та їх доходів.
Отже при визначенні права на призначення субсидії до сукупного доходу сім’ї враховуватимуться як доходи пенсіонера, так і працездатної особи. При цьому обов’язковий відсоток платежу становитиме 15%.

8. Як враховувати норму площі приміщення при наявності непрацездатного громадянина до 16 років?

Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами при призначенні субсидії встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, – на загальну площу незалежно від розміру квартири.

9. Якщо особа у 17 років закінчила школу і ніде не працює. Чи потрібно ставати на облік у Центр зайнятості для того, щоб отримати субсидію?

Субсидія не призначається, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії. Виключення:
– громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;
– громадяни, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку;
– громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;
– громадяни, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
– фізичні особи, які надають соціальні послуги.
Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, органи праці та соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток. Рішення про призначення (непризначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

10. Якщо в квартирі зареєстровано дві особи, одна з яких навчається за кордоном. Чи враховується така особа при нарахуванні субсидії?

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, та їх доходів.
Якщо у житловому приміщенні зареєстровані особи, які фактично не проживають, при призначенні субсидії вони не будуть враховані, якщо на них за даними підприємств-надавачів послуг не нараховуватиметься плата за житлово-комунальні послуги.
Питання щодо нарахування плати за житлово-комунальні послуги громадяни вирішують з підприємствами та організаціями, які надають ці послуги.

11. Чи нараховується субсидія студентам, які проживають в гуртожитку і сплачують за проживання?

Право на отримання субсидії поширюється на громадян, які проживають у гуртожитках, – на оплату користування житлом.

12. Якщо в квартирі зареєстрований громадянин, місцезнаходження якого неможливо встановити. Що треба зробити, щоб оформити субсидію?

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, та їх доходів.
Якщо у житловому приміщенні зареєстрована особа, яка фактично не проживає та місце знаходження якої неможливо встановити, при призначенні субсидії вона не буде врахована, якщо на неї за даними підприємств-надавачів послуг не нараховуватиметься плата за житлово-комунальні послуги.
Всі питання щодо нарахування плати за житлово-комунальні послуги громадяни вирішують з підприємствами та організаціями, які надають ці послуги.

P.S.:

Станом на 26 серпня до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення надійшло 287, 9 тис. листів із заявами про призначення субсидії.

Здійснено автоматичний перерахунок субсидій виходячи з нового відсотку обов’язкового платежу 158, 2 тис. сім’ям.