Чесні вибори у дії: більшість в керівних органах ТВК отримали партії влади – результати моніторингу ГО “Опора”

Новини Житомира на Репортері:більшість керівних посад у сформованих ТВК зайняли 6 партій з 47, які брали участь у розподілі. Найпотужніше представництво голосів, заступників та секретарів ТВК у парламентської коаліції, яка в сумі отримала 1042 посади. В той же час, опозиційні парламентські партії забезпечили собі вдвічі менше керівних посад.

Причиною нерівномірного поділу стали норми чинного законодавства, які передбачають призначення керівників ТВК Центральною виборчою комісією без переконливих та чітких критеріїв відбору. У зв’язку з тим, що територіальні комісії найближчі 5 років встановлюватимуть результати волевиявлення громадян на чергових та можливих позачергових місцевих виборах, “ОПОРА” занепокоєна такою незбалансованістю.

До формування складу територіальних комісій долучилися представники 74 політичних партій. 15 з них – вносили свої подання від парламентських фракцій, а решта 59 пропонували свої кандидатури для жеребкування.

Оскільки такі партії як ПРУ, КПУ та Народна партія мають самостійно сформовані депутатські фракції у Верховній Раді, то вони отримали право подати до складу кожної територіальної виборчої комісії по три кандидатури. За даними “ОПОРИ”, таким чином, партії-члени владної коаліції автоматично отримали можливість контролювати половину складу усіх ТВК України.