Голова Богунської районної ради Любов Петренко: ліквідація районних рад у Житомирі – останній крок до повної узурпації влади!

В Житомирі знову заговорили про доцільність неутворення районних у місті рад, що фактично має означати їх ліквідацію. 

В останніх публікаціях житомирських інтернет-видань промайнула інформація про те, що міський голова Віра Шелудченко є прихильником ліквідації Богунської і Корольовської райрад міста Житомира. Мовляв, районні ради у нинішньому їх стані – це пережиток радянської епохи, залишок “роздутих” бюрократичних апаратів “кепеесесівського” зразка.

На думку міського голови, районні ради сьогодні не вирішують проблемні питання міста, при цьому їх утримання – тягар для місцевого бюджету. Неутворення районних рад, на думку В. Шелудченко, дозволило б збільшити видатки на соціальні статті бюджету, покращити харчування в дитячих садочках, більш якісно вдосконалювати комунальну галузь міста і так далі. Заява міського голови одразу ж викликала резонанс у владних колах Житомира, оскільки жодних законних підстав для неутворення районних рад у місті Житомирі, наразі, не передбачено.

Неутворення райрад – через місцевий референдум

Питання можливості неутворення районних рад повністю належить до компетенції міської ради, згідно статті 41 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Якщо міські депутати вирішують, що місту не потрібні районні ради, вони, згідно цього ж Закону не менш ніж за півроку(!) до місцевих виборів, виносять на розгляд сесії міської ради питання про неутворення районних у місті рад, перед цим організувавши місцевий референдум, адже воля громади повинна бути понад усе. Результативне голосування означатиме той факт, що на наступних місцевих виборах, виборці районів отримають на один бюлетень менше. Немає волевиявлення – немає депутатів. Немає депутатів – не буде і районної ради.

Сьогодні, коли до виборів залишилося менше двох місяців, питання неутворення райрад може розглядатися лише у теоретичній площині, а практичне втілення цього рішення може бути здійснено за двох умов – через п’ять років за півроку перед наступними місцевими виборами, або ж внаслідок ухвалення багатостраждальної Адміністративної реформи, у якій може бути прописана ліквідація в Україні усіх районних рад “одним махом”.

Одного разу міські депутати вже ставили під сумнів існування райрад у Житомирі. До речі, у відповідний із законодавством термін – не менш ніж за півроку до місцевих виборів! Нагадаємо, що у жовтні минулого року на засіданні тридцять п’ятої сесії Житомирської міської ради за ініціативою фракції “Наша Україна” вивчалося питання доцільності функціонування районних у місті рад. Того разу депутатам довести справу до кінця завадило перенесення місцевих виборів. Як результат – Корольовська і Богунська районні ради і надалі продовжують здійснювати дилеговані їм повноваження, а на наступні місцеві вибори політичні партії вже активно узгоджують списки кандидатів у депутати, які балотуватимуться до районних рад, змагаючись за довіру виборців. Отож, якщо формуються списки – значить Корольовській і Богунській райраді бути, а усі розмови, щодо доцільності чи недоцільності їх функціонування – дискусія, яка в нинішній час виходить за рамки існуючого законодавства…

Головне питання – кадрове!

Намаганням збудувати підконтрольну вертикаль влади, несумісну з задекларованими принципами демократії, спробами остаточно підім’яти під себе місцеве самоврядування, охарактеризовує будь-які ініціативи щодо ліквідації районних рад у місті Житомирі голова Богунської районної ради Любов Петренко. На її тверде переконання, таке рішення не принесе очікуваної економії бюджетних коштів, оскільки на місці районної ради будуть обов’язково утворені підконтрольні міській раді адміністрації, на чолі яких опиняться слухняні ставленики того ж міського голови.

– Ліквідація райради – це ліквідація депутатського корпусу. Для тих хто не володіє інформацією, це рішення може здатися прогресивним, адже не секрет, що пересічні громадяни не люблять депутатів за їхні високі зарплати. Насправді ж депутати районних рад, як і депутати міської ради, працюють виключно на громадських засадах. У свою чергу, розподіл бюджетних коштів здійснюють депутати міської ради, де вони передбачають певні кошти на здійснення своїх депутатських повноважень, на відміну від депутатів районних рад.

Отож, депутати районної ради у жодному разі не навантажують міський бюджет, а зарплати працівників апарату райради сьогодні набагато нижчі, ніж будуть встановлені для службовців апарату адміністрації. Про це красномовно свідчить досвід Вінниці, у якій ліквідовані райради – сьогодні працівники Вінницьких районних адміністрацій отримують значно більші зарплати ніж, наприклад, співробітники Богунської райради. А все тому, що адміністрація являє собою структурний підрозділ міськради, вищий за статусом, а отже і посадовим окладом його співробітників. Отож, звідки візьметься та заявлена економія?

– Наскільки будуть враховані інтереси громади у разі ліквідації депутатського корпусу райрад?

– Відповідь одна – громада втратить останню можливість достукатися до влади. Наскільки легко сьогодні потрапити на прийом до міського голови, або до його заступників, знають ті, хто тижнями добивається зустрічі і ніяк не може вирішити своє питання, – продовжує Любов Василівна. – В свою чергу, депутат районної ради, згідно із делегованих йому повноважень має право на депутатський запит, на який в десятиденний термін повинні відреагувати відповідні підрозділи міської ради.

Депутат райради – це найбільш наближена до людей людина, яка може реально допомогти, порадити у вирішенні складних життєвих ситуацій. Розумієте, якщо не буде районних депутатів – громадянам буде практично неможливо достукатися до влади. Кому це вигідно – вирішуйте самі…

І на останок хочу зауважити, що ліквідація районних рад у містах прямо суперечить підписаній Україною Європейській Хартії про місцеве самоврядування, яка передбачає здійснення лише тих кроків, які сприяють наближенню влади до людей. 8 стаття цього документу каже, що будь-який адміністративний контроль над органами місцевого самоврядування може здійснюватися у формах і у випадках, передбачений Конституцією, або Законом. Отож, на моє тверде переконання, в намаганні неутворити районні ради в місті Житомирі не простежується турбота про інтереси територіальної громади!
Новини Житомира на Репортері
Источник: Reporter.ZT.ua