Обласний центр здоров’я: йодована сіль добавляє дітям розуму!

Щоб набиратися розуму, школярам потрібні не лише підручники, але й насичене йодом харчування. Інакше користі від навчання буде небагато. Навіть найкращі вчителі не допоможуть, якщо мозок дитини фізіологічно не здатен сприймати, аналізувати й запам’ятовувати інформацію. А ці здатності напряму залежать від забезпеченості людського організму йодом.

Як стало відомо сайту Reporter.ZT.ua (Репортер Житомира)-Наукові дослідження свідчать, що в умовах постійної нестачі йоду дитина втрачає 10-15 пунктів IQ (тест на визначення рівня інтелекту). Такої шкоди інтелекту не можуть завдати навіть роки пропущених шкільних занять!
В Україні йододефіцит відчувають близько 70% населення по всій країні. А в регіонах з виразною незабезпеченістю йодом дослідження 2007–2009 років вже зафіксували відсутність дітей з інтелектом вище середнього рівня і збільшення кількості дітей з низькими і дуже низькими розумовими здібностями. Ці діти швидко втомлюються й виснажуються, часто хворіють, їм важко зосереджувати увагу, аналізувати та запам’ятовувати інформацію, отримувати нові знання і навички. Усе це сповільнює або й зупиняє розвиток мислення та обмежує можливості і перспективи дитини, фактично знижуючи її майбутній рівень життя – адже для високооплачуваної роботи потрібна й здобута навчанням висока кваліфікація.

Але є і добрі новини. Усіх цих жахів неймовірно легко уникнути: необхідно і достатньо просто замінити у щоденному раціоні звичайну сіль на йодовану. Цей спосіб профілактики йододефіциту визнає оптимальним світова медицина.
Найкращою ілюстрацією ефективності вживання йодованої солі є Швейцарія, розташована у зоні навіть більшого природного йододефіциту, ніж Україна. Ще 100 років тому розумова відсталість, як наслідок нестачі йоду, була нормою для швейцарців: в окремих кантонах розумово відсталими були 90% населення! Розвиватися країні дозволила ліквідація йододефіциту шляхом масового використання збагаченої йодом солі. Нинішня Швейцарія посідає десяту позицію за середнім рівнем IQ населення у світі й належить до найбільш розвинених країн світу.

Постійне регулярне вживання йодованої солі здатне забезпечити дитині можливості для нормального розвитку і навіть відновити втрачений через йододефіцит інтелектуальний потенціал.
Новини Житомира на Репортері