В Житомирі вшанували партизанів-підпільників (фото, відео). Новини Житомира.

Сьогодні в Житомирі вшанували партизанів-підпільників, які діяли на Житомирщині на окупованих ворогом територіях. 

Роль партизанів під час війни 1941-1945 років неоднозначна. Неможливо не визнати той внесок перемогу, який здійснили партизани, з іншого боку старі люди розповідають і про те, що саме партизанська діяльність часто ставала причиною жорстоких розправ німців над мирним населення.

Активною партизанська боротьба була в Україні, Білорусії, в Орловській, Смоленській, Ленінградській та Калінінській областях Росії. Створювалися партизанські формування — загони, полки, бригади та дивізії, інколи до 20 тисяч чоловік.

Головні удари партизани наносили по комунікаціях противника, допомагали наступу радянських військ. Під час війни в тилу ворога діяло понад 6200 партизанських загонів та підпільних груп, в яких воювало більше ніж 1 млн. чоловік — представників усіх народів Радянського Союзу.

В Україні — 500 тисяч, у Білорусії — 370 тисяч, в Росії — 250 тисяч, в Латвії — 13 тисяч, у Литві — 10 тисяч, в Естонії — близько 7 тисяч, в Молдавії — понад 6 тисяч, в Карелії — понад 5 тисяч.

Партизани знищили 58 бронепоїздів, 50 тисяч автомобілів, підірвали 12 тисяч мостів, пустили під укіс понад 20 тисяч залізничних ешелонів. Важливою формою партизанських дій були рейди партизанських формувань у тилу противника, які відволікали великі сили гітлерівців, що було суттєвою допомогою Червоній Армії.

Найбільш результативні рейди здійснили формування відомих партизанських командирів С.А. Ковпака, О.М.Сабурова, С.В.Гришина, О.Ф.Федорова, П.П. Верши-гори та інших. Більшість з них діяли на Житомирщині.

Альбом: События, культура, мероприятия