Більш ніж 30 жителів Житомирщини отруїлися грибами, шестеро з них пішли з життя…

Новини Житомира на Репортері :Україна та наша область відносяться до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння, і лише Ви можете зробити цю страву приємною, а головне – безпечною для життя.

23 вересня два брата – дорослих чоловіка, мешканці обласного центру, повечеряли стравами з грибами. Ранком обоє були мертві. 29 вересня в с. Ялишів Баранівського району ціла родина з трьох дорослих та дитини опинилися в реанімації через отруєння грибами. 3 жовтня від отруєння грибами загинула 73-річна жителька с. Ільїнка Овруцького району.

Змушений ще раз наголосити про небезпеку, пов’язану із збиранням та вживанням в їжу дикорослих грибів. Майже всі постраждалі були впевнені, що добре розбираються в грибах. Тому, якщо сумніваєтеся в грибах, то краще їх викинути одразу, тим більше, що зареєстровано чимало випадків отруєнь і цілком їстівними грибами, що росли в несприятливих екологічних умовах – вздовж трас і неподалік від промислових підприємств, де мають місця шкідливі викиди. Не забувайте, що у кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Не збирайте пошкоджених, невідомих грибів, а також поблизу магістралей чи на екологічно забруднених територіях.

Будьте уважні: ні в якому разі не дозволяйте їсти гриби малолітнім дітям, старим людям, вагітним! У разі найменшої підозри на отруєння грибами, необхідно щонайшвидше надати потерпілому першу медичну допомогу.

Необхідно, щоб обережність із грибами стала життєвим правилом кожного із нас.

Начальник Головного управління
МНС України в Житомирській області
генерал-майор служби цивільного захисту
Ігор Нікітчук