Чи розпочнеться газова війна проти Житомира?

Новини Житомира на Репортері :основна боротьба ведеться не так за крісло міського голови Житомира, як за контроль над місцевим теплокомуненерго. Такий висновок представили сьогодні експерти в рамках громадської ініціативи «Житомирський вибір – 2010».

«Є кандидати, які зацікавлені зірвати початок опалювального сезону, влаштувавши газову війну між містом і компанією «Газ України», – зазначив Михайло Городок, регіональний представник моніторингової мережі «Опора» (м.Житомир)

За його словами, вчора в місті невідомі поширили фальшиву листівку нібито від імені чинного мера Віри Шелудченко про те, що опалювальний сезон почнеться 5-6 жовтня. «Натомість за офіційною інформацією з Житомирської міськради відомо, що опалювальний сезон почнеться в передбачені законом терміни, у відповідності до санітарних норм», – наголосив він.

Експерти переконані, що така виборча технологія є цілком очікуваною, оскільки в Житомирі склалася ситуація, коли житомирському голові протистоїть низка потужних кандидатів, і головна інтрига виборів полягає в тому, хто з них зможе представити себе головним опозиціонером.

«Головною інтригою виборів міського голови Житомира залишається те, хто з кандидатів, які активно ведуть кампанію, зможе вийти на протистояння з чинною міською владою», – вважає Олена Левошич, директор Центру муніципальних експертиз (м.Чернігів). Потужною темою, яка б могла викликати масове невдоволення житомирян, міг би бути зрив опалювального сезону, припускають аналітики.

«Очевидно, що один з кандидатів уже зараз намагається перетягти виборчу гру на своє звичне поле – газове», – відзначив Тимур Нагалевський, незалежний політичний оглядач (м.Київ).

«Хотів би нагадати, що один із кандидатів у мери міста належить до так званого газового лобі, газової групи», – підкреслив він. Експерт вважає, що логіка подальших дій цього кандидата – актуалізувати тему опалювального сезону, через особисті зв’язки в ДК «Газ України» спочатку домовитися про перекриття газу для Житомира, а через кілька холодних днів про його включення.

«Тим самим він хоче постати перед житомирянами рятівником-благодійником», – зазначив Нагалевський. На цьому тлі чинна міська влада виглядатиме безпомічною та недієздатною.

«Проте головна боротьба ведеться взагалі не за крісло мера, а за контроль над тепловим і газовим господарством міста», – переконаний він.

Нагадаємо, вчора Житомирський міський голова Віра Шелудченко оголосила, що за результатами перевірки дій попереднього керівництва “Житомиртеплокомуненерго” виявлені серйозні порушення. “Після проведення аудиту, який уже завершився, ми побачили, що кошти, замість того, щоб переправляти з розрахунками за газ, через підставні виводились із обігу «Теплокомуненерго». Тому зараз всі відповідні документи знаходяться в правоохоронних органах і я думаю, що найближчим часом вони нададуть свої висновки” – наголосила міський голова.

За словами експертів, ці борги могли накопичуватися навмисне, щоби збанкрутувати підприємство та провести “тиху приватизацію”.

Експерти переконують, що якщо “газова війна” не дасть бажаних для “газового кандидата” результатів, на протистояння з мером можуть вийти інші кандидати.

«Наприклад, Геннадій Зубко може запропонувати житомирянам більш свіжий і європейський образ на противагу образу «радянської господарниці» діючого мера. А Володимир Дебой може спробувати зіграти роль захисника міста», – підкресли він. Адже, нагадав експерт, недаремно Володимир Дебой наполегливо доводить фіктивність планів одного з кандидатів щодо будівництва під Житомиром аеропорту «Озерне-Житомир» і називає проект «мильною булькою».

Експерти також нагадали, що торік газова тема вже використовувалася для тиску на діючу міську владу. Зокрема, один з кандидатів на посаду міського голови Житомира, Михайло Заславський до недавнього часу працював заступником директора ДК “Газ України” з питань газопостачання та розрахунків ДК «Газ України». На нарадах з представниками влади він розповідав, що тільки завдяки йому Житомир не замерз зимою. Більше того, він особисто відключить житомирянам газ, якщо ті не будуть виконані його вимоги.

А 18 березня цього року пан Заславський дав пряму вказівку відключити “Житомиртеплокомуненерго” від газопостачання (див. Фотодокумент) — незважаючи на те, що погашення заборгованості “Теплокомуненерго” відбувалося згідно графіка. Своїм рішенням Заславський знівелював попередні домовленості, які тоді провели представники ДК «Газ України» спільно з КП «Житомиртеплокомуненерго» та Житомирською міською радою.

Цим документом від 18 березня 2010 року кандидат на посаду Житомирського міського голови Михайло Заславський дає особисте доручення на відключення газу місту Житомиру.