Начальник міського управління юстиції Павло Пилипчук: Усі рішення житомирської міської ради повинні проходити правову експертизу в органах юстиції!

Професійне свято людей, життя яких підпорядковане гаслу Знати право, служити праву, захищати право, відзначається щорічно 8 жовтня.

Традиційно цього дня або напередодні проходять урочисті заходи, прес-конференції. Reporter.zt.ua вирішив бути поперед «планєти всей» і напередодні професійного свята усіх юристів України поспілкувався із начальником міського управління юстиції Павлом Пилипчуком. Павло Петрович, незважаючи на свою «правову посаду» приймає активну участь у місцевих виборах – головний юрист Житомира балотується до Житомирської обласної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 49 (Богунія) та очолює обласну організацію політичної партії «Українські соціал-демократи».

– Отож, Павле Петровичу, професія юриста довгі роки займає лідируючі позиції у рейтингах престижності та популярності серед населення. Чому юристом бути модно?

– Так, справді, професія юриста одна із найповажніших та найпрестижніших професій у світі. Все тому, що право являється фундаментальною ознакою будь-якої держави. Кожна країна будує свої суспільні відносини на основі правових норм. З огляду на виняткову важливість права, юридична освіта дозволяє оволодіти основними законами суспільних відносин, піднести людину на вищий рівень суспільного розвитку. Саме тому професія юриста користується високим авторитетом та повагою.

Без юристів сьогодні не функціонує жодна галузь суспільних відносин, адже усі процеси, які проходять у державі потребують правового регулювання. Юристи працюють у судах, на митниці, в правоохоронній сфері, фінансових інституціях. Отож, порядок у державі напряму тримається на професіоналізмі та компетентності людей, чиє професійне свято ми відзначаємо 8-го жовтня.

– Якими якостями потрібно володіти для того, щоб стати успішним юристом?

– Щоб стати професійним юристом, потрібно мати гострий розум, бути обізнаною людиною, вміти чітко і грамотно формулювати свої думки в публічних виступах та на папері, орієнтуватися у чинному законодавстві не лише нашої держави, а й у нормах міжнародного права.

– Від норм міжнародного права перейдемо до Житомира. Які порушення прав та інтересів громадян у нашому місті є найбільш розповсюдженими?

– Найбільше у Житомирі порушень земельних прав. Це все, що стосується питань землеустрою, землевідведення та будівництва. На другому місці – необґрунтоване регулювання тарифів, яке здійснює Житомирська міська рада. Взяти лише останнє рішення міської ради про відміну двоставкового тарифу, на яке, до речі, вже є відповідна реакція прокурора міста.

Рішення про відміну цього тарифу приймалося завуальовано, та ще виконавчим комітетом, який не є компетентним у питаннях подібної ваги. В деяких випадках поведінка міського голови Віри Шелудченко виходить за рамки правового поля. Наприклад, вона особисто визначає тарифи на проїзд у міському транспорті. Разом із тим, усі питання, які зачіпають права та інтереси громадян повинні прийматися депутатських корпусом на сесії міської ради.

– З Ваших вуст лунає критика в адресу керівництва міської ради. Це значить, Ви, як керівник міського управління незалежні у своїх діях та оцінках від влади міста?

– Так і є. Юстиція не підкоряється місцевому самоврядуванню. Управління юстиції Житомирської міської ради – територіальний орган Міністерства юстиції України є органом державної влади. Усі призначення здійснюються по лінії Міністерства, а отже міська рада не має на нас жодного адміністративного впливу.

Останнім часом місцева влада приймає некомпетентні рішення, які виходять за рамки чинного законодавства. Ситуація з відміною виконкомом двохставкового тарифу – приклад цьому. Такий правовий нігілізм відбувається з однієї простої причини: згідно нинішнього законодавства органи юстиції не здійснюють державної реєстрації та правової експертизи нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування – міських та районних у місті рад.

Скажу вам чесно, якщо б юстиція сьогодні здійснювала правову експертизу нормативно-правових актів Житомирської міської ради, 80% усіх рішень були б визнані такими, що суперечать тим чи іншим нормам чинного законодавства.

До речі, ситуація може зрушити із мертвої точки. Мінюст готує проект Закону, згідно якого усі нормативно-правові акти місцевих та районних рад будуть проходити правову експертизу в органах юстиції. Вважаю, що прийняття цього Закону на часі!

– Ну і, наостанок, Ваші привітання колегам з нагоди професійного свята…

– Щиросердно вітаю Вас, усіх юристів міста та працівників правоохоронних органів, з 13-ою річницею нашого професійного свята – Дня юриста.

Бажаю Вам міцного здоров’я, високого рівня правосвідомості та правової культури. Бажаю Вам неупередженості та виваженості, правової мудрості при захисті прав та свобод людини і громадянина. Щоб Ваше покликання бути юристом відповідало високоморальним якостям людини.
Новини Житомира на Репортері

Джерело: Reporter.zt.ua