Новини Житомира .В Житомирі відбувся ІІ Міжнародний науковий семінар, присвячений пам’яті Вячеслава Липинського

Одним з напрямків діяльності Польського наукового товариство в Житомирі є популяризація спадщин видатних поляків, життя і творчість яких пов’язана з Україною. Товариство, спільно з Інститутом держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Польською академією мистецтв і наук, ЖДУ ім. І. Франка, організувало і провело ІІ Міжнародний науковий семінар присвячений пам’яті Вячеслава Липиського на тему «Консерватизм як чинник модернізації у контексті розвитку України та Польщі», який проходив з 6 по 10 жовтня по маршруту Київ-Житомир-Затурці-Краків. Семінар пройшов під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці та у Луцьку, та за сприяння фундації «Допомога полякам на Сході».

Постать Вячеслава Липинського, польського і українського історика, публіциста і суспільного діяча ХХ століття маловідома. Тому семінар був організований так, аби охопити всі сторінки життя видатного історика, який народився на Волині в селі Затурці, навчався в чоловічій гімназії в Житомирі, здобував освіту в Києві і продовжив навчання в Ягеллонському університеті в Кракові. Тому маршрут семінару пролягав по всіх цих місцях.

Відкриття семінару відбулося 6 жовтня в Інституті держави і права імені В.М. Корецького НАН України в Києві, де пройшов перший круглий стіл на тему «В. Липинський і розвиток консервативної ідеї в сучасній Україні». У семінарі взяли участь науковці з різних навчальних закладів Києва, послухати доповідачів прийшли чимало студентів, які брали участь у науковій дискусії разом з науковцями.
Того ж дня у конференц-залі ЖДУ імені І. Франка пройшов другий круглий стіл «В. Липинський і особливості формування ідеології українського державотворення». На семінарі у Житомирі був присутній Консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Чярчіньскі.

– Я думаю, що Вячеслав Липинський – це людина, яка змогла поставити українсько-польські відносини на вищий рівень. За походженням поляк, він був українським патріотом. Тому Липинський може бути для нас прикладом такої співпраці, яка буде укріпляти дружбу між двома державами, – сказав Даміан Чярчіньскі.

Наступною зупинкою наукового маршруту було невелике село Затурці у Волинській області, де робив свої перші кроки. Учасникам семінару пощастило відвідати і маєток родини Липинських. Хоча сам будинок зараз знаходиться на реставраційних роботах, зовнішня архітектура та парк, де любив зранку прогулюватись молодий Вячеслав, заворожували своєю чарівністю і навіть трошки містичністю.

Засідання круглого столу у Кракові, що мав назву «Проблеми розвитку ідейно-теоретичної спадщини В. Липинського і українсько-польські відносини», відбулося в приміщенні Польської академії мистецтв і наук. Цього ж дня у Кракові було підписано договір між Польською академією мистецтв і наук, Інститутом держави і права імені В.М. Корецького НАН України та Польським науковим товариством у Житомирі про започаткування видання міжнародного наукового журналу «Studia Politologica Ucraino-Polona».

Семінар завершився, але залишилося ще дуже багато несказаного про В. Липинського, про значення його діяльності як для України, так і для Польщі. Хочемо, аби такі заходи стали традиційними та проводилися щороку, адже видатних людей, які творили в Україні і Польщі, ще дуже-дуже багато, повідомляє МГО «Польське наукове товариство у Житомирі»

Reporter.zt.ua