Новини Житомира на Репортері :у Новограді-Волинському знешкоджено банду автокрадіїв!

– Машини крали, щоб покататись, а магнітофони з них, щоб продати і купити бензин для цього, – так пояснює мотиви своїх дій 22-річний житель Новограда-Волинського. – Перший раз – йшов п’яний, побачив машину, спробував відкрити – вона відкрилась, спробував завести – завелась. Отак і пішло. Користувався при цьому ножем, у мене був перочинний. Легше всього відкриваються «копєйки», «двойки», «тройки», «шестьорки». Заводив, з’єднавши певні «проводки».

Хлопець раніше уже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення крадіжок, однак, як видно, належних висновків не зробив. Взявся за старе, до того ж ще двох 19-річних приятелів втягнув.

Припинили нічні вояжі молодиків працівники міліції. Як розповів заступник начальника Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області Андрій Подік, упродовж двох останніх тижнів вересня на території райцентру було зафіксовано 5 подібних фактів крадіжок з автомобілів ВАЗ. Відпрацювання декількох версій щодо можливої причетності до злочинів певного кола осіб результатів не принесло. Водночас у вечірній та нічний час було посилено охорону громадського порядку та змінено маршрути руху патрульних для максимального перекриття території міста.

– 2 жовтня уночі інспектори патрульного наряду помітили у дворі будинку трьох чоловіків, які при їх появі заметушились та намагались зникнути у темряві, – повідомляє сайту Reporter.zt.ua інспектор ВЗГ УМВС Алла Ващенко. – Така поведінка лише викликала підозри у постових. Поспостерігавши за ними навіддалі, інспектори вирішили поговорити з незнайомцями та перевірити їх документи. Так, з’ясувалося, що хлопці їхали до розважального центру, проте напівдорозі у них закінчився бензин і прямують вони до автозаправки. Навіть трилітрову пластикову пляшку, що була у сумці, показали. Міліціонери помітили, що там же знаходився і спеціальний шланг, яким, зазвичай, користуються автомобілісти, коли треба вручну відкачати з баку пальне.

– Поєднання таких атрибутів насторожило, – розповідає один з інспекторів Віктор Борсученко. – І ми попросили показати машину, про яку розповідали нічні мандрівники.

Хоч і нехотя, але довелося тим вести патрульних на околицю міста, де справді стояло авто – ВАЗ-21063. Однак, документів на нього, як і особистих, чоловіки не мали, хоч і запевняли, що належить воно одному з них. До того ж, пальне у баку було і в достатній кількості. Оперативна перевірка номерних знаків машини підтвердила підозри інспекторів – автомобіль декілька днів тому був викрадений на території м. Житомира і його справжнім власником є житель обласного центру.

Тож молодиків, підозрюваних у причетності до крадіжки авто, було затримано та доставлено до Новоград-Волинського міськвідділу. Уже там з’ясувалось, що за ними тягнеться довгий шлейф подібних злочинів, скоєних не лише у райцентрі, але й на території Житомира та Києва – за попередніми даними, 6 фактів незаконного заволодіння транспортними засобами та ще кілька десятків крадіжок з авто.

Наразі розслідування кримінальної справи, порушеної за ч. 2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України, триває. Легковажне бажання покататись на чужому авто може коштувати кожному із затриманих позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.