В Житомирській області діти продовжують покінчувати життя самогуством

Новини Житомира на Репортері :27 жовтня 2010 року на засіданні обласної комісії з питань профілактики травматизму невиробничого характеру, яке проходило на базі головного управління МНС України в Житомирській області, розглядалося питання здійснення заходів із зазначеного напрямку управліннями освіти і науки, у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, повідомляє прес-служба МНС в області.

Відкриваючи засідання, голова комісії, заступник голови облдержадміністрації Володимир Дебой, наголосив на останньому прикрому випадку, який стався напередодні, 26 жовтня, у с. Западня Брусилівського району: через недотримання правил безпеки у будинку при користуванню піччю отруїлися чадним газом і шпиталізовані до реанімаційного відділення Коростишівської районної лікарні 5 осіб, серед яких двоє дітей. Усі – мешканці Києва, які приїхали погостювати на батьківщину.

Роз’яснення діють не на усіх

Цей факт ще раз підтверджує, що ситуація з травматизмом в області залишається досить невтішною, як в дорослому, так і дитячому середовищі, незважаючи на те, що освітянами та рятувальниками МНС здійснюється цілеспрямована профілактично-роз’яснювальна робота по запобіганню нещасним випадкам.

Зокрема, як зазначив заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Славінський, за 9 місяців 2010 року отримали травми 1856 учасників навчально-виховного процесу – працівники, вихованці та учні. І хоч це значно менше, ніж торік, рівень травматизму залишається досить високим. Найбільше травмуються під час падіння та у дорожньо-транспортних пригодах. Нещодавно в Баранівці юнак забрався на 24-метрову трубу і вирішив по ній спуститися, опираючись ногами на стіни –ці трюки неодноразово робили його друзі. Пощастило, що при падінні учень залишився живим, хоча отримав серйозні травми.

Особливе занепокоєння викликає стан невиробничого травматизму зі смертельними наслідками у побуті. Хоч їх кількість останнім часом зменшується, все ж питома вага нещасних випадків унаслідок самогубств, хвороб, вбивств, отруєнь становить близько 34% від загальної кількості. Крім того, щороку зростає кількість подій, пов’язаних із утопленнями та електротравмами.

Дитяче самогубство нога в ногу йде з проблемою сирітства

І самогубства серед дітей – це сьогодні особлива проблема, яка стосується не тільки освітян, а й усього суспільства та батьків у першу чергу (у 2007 році сталося 9 таких випадків, 2008 р. – 6, 2009 р. – 4 і за 9 місяців 2010р. – теж 4).

Діти вішаються, ковтають голки, таблетки та вишукують інші способи довести своє ставлення до дійсності та соціуму. Причина – високий рівень соціального сирітства в суспільстві, недостатня батьківська увага, рівень медичного контролю за станом здоров’я учнів та недостатня організація навчання учнів та їх батьків окремими керівниками закладів. Над вирішенням цих проблем і усуненням недоліків комплексно працюють сьогодні освітяни. Ми намагаємося організувати роботу так, щоб допустити якомога менше травмування дітей як під час навчально-виховного процесу, так і, особливо, поза ним, – підкреслив Микола Славінський. До цих питань, наголосив він, необхідно привертати увагу як органів влади, так і громадськості та засобів масової інформації.

Заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Панасюк стурбований тим, що цього року, на жаль, не обійшлося без нещасних випадків, пов’язаних із оздоровленням дітей: стався 1 смертельний випадок і 1 випадок травмування дитини у вагоні потягу під час перевезення до табору «Артек». Наголосив він і на низькому рівні залучення дітей до фізичного виховання у дитячих юнацько-спортивних школах та замалу кількість спортивних клубів. Лише 9,2 % дітей області залучені до занять у них. На такий стан справ головуючий комісії зауважив: «Відповідно 90 % дітей віддані вулиці, тож це важливий фактор, з якого випливають проблеми, які ми обговорюємо. Я думаю, що там, де організована робота з дітьми, де діти фізично підготовлені – там травматизм мінімальний».

Попереду 3 досить складних місяці, зазначив голова комісії Володимир Дебой, і тому слід приділити увагу профілактичній роботі та в подальшому перевірці стану безпеки і відповідності державним нормам дитячих ігрових майданчиків, які цього річ у передвиборчу кампанію, як гриби після дощу, «виросли» біля житлових будинків, і не є безпечними для дозвілля дітлахів.

Рішенням комісії рекомендовано керівникам районних та міських органів влади посилити профілактичну роботу із забезпечення охорони життя та здоров’я дітей під час перебування в закладах оздоровлення та відпочинку. А також доручено утворити комісії з контролю за станом спортивних споруд та інших спеціально відведених місць проведення масових заходів.

Reporter.zt.ua