Голова Богунської районної ради Житомира Людмила Янушевич: В опозиції до свого міста я не буду!

Сильне жіноче начало ніяк не покидає житомирську владу. Був навіть період, коли главою області, мером міста та головою однієї із районних рад Житомира були жінки. Вибори пройшли, а жінки у житомирській владі залишилися. Щоправда їхнє представництво тепер у дещо іншому форматі – Корольовська та Богунська районні ради Житомира вчора отримали жіноче обличчя. Першу очолила Світлана Возна, другу – Людмила Янушевич. Обидві представляють партію «Батьківщина».

Сподіватимемось, що однопартійність голів житомирських районних рад сприятиме налагодженню конструктивного діалогу між самими районними радами. Відомо, що за попередньої каденції житомирські райради свої партнерські відносини більше декларували, а справжньої співпраці та порозуміння не було…

Розуміючи усю виключність нинішніх перетрубацій у районних владах міста, Reporter.zt.ua вирішив познайомити житомирян з новообраними головами районних у місті рад. Після спілкування з головою Корольовської районної ради Світланою Возною, ми попрямували знайомитися та вітати з обранням голову Богунської районної ради Людмилу Петрівну Янушевич.

– Людмило Петрівно, вітаємо Вас зі вступом на такий відповідальний пост та бажаємо успіхів в роботі на благо мешканців району! Скажіть, чи стало для Вас несподіванкою Ваше обрання головою райради і що ви відчували у той момент?

– Дякую за привітання. Оскільки я очолила виборчий список партії «Батьківщина» від Богунської районної ради, і наша фракція за результатами виборів отримала фактичну більшість, моя кандидатура на пост голови райради стала логічною. І хоча голосування було таємним, мені приємно, що моя кандидатура змогла об єднати більшість депутатського корпусу, оскільки за мене голосували не лише члени фракції «Батьківщина». Чого приховувати, у момент оголошення результатів таємного голосування я відчувала приємні емоції.

– Чим ви займалися до вступу на посаду голови райради?

– Так склалася моя доля, що ставши уперше депутатом райради, я одразу ж була обрана її головою. До цього я не працювала у бюджетній сфері. За професією я виробничник, а якщо точніше – інженер-хімік –технолог. Фахівець у хімії скла. Довгий час працювала на Житомирському заводі скловиробів. В останні роки займалася підприємницькою діяльністю.

– Чи не стане завадою у Вашій роботі брак досвіду роботи у бюджетній сфері?

– Переконана, що для мене у цій роботі немає нічого такого, чого б я не змогла освоїти. Тим більше, що в райраді працюють висококваліфіковані фахівці, які вже допомагають мені увійти у курс всіх справ. З їх боку я відчуваю доброзичливість та бажання працювати на користь людей.

– Які у вас відносини із вже екс-головою Богунської райради Любов Петренко?

– Любов Василівна – одна із перших, хто мене привітав. Жодних образ між нами немає. Більше того – у нас давні дружні стосунки, оскільки ми разом починали свою громадську діяльність. Тому усі попередні напрацювання Любові Петренко, а їх, повірте, чимало, будуть збережені і знайдуть своє продовження у моїй роботі.

– Питання, яке я вже задавав сьогодні вашій колезі, голові Корольовської районної ради Світлані Возній – перемога опозиції у районах не призведе до ускладнення вашої роботи із житомирською міською радою, у якій «правлять бал» ваші політичні конкуренти – регіонали?

– Я сподіваюсь на плідну співпрацю із депутатським корпусом міської ради та житомирським міським головою. Політика закінчилася 31 жовтня. Ми будемо разом працювати на благо Житомира та усіх його мешканців.

У мене таке внутрішнє відчуття, що районні ради та міська влада порозуміються. Міський голова Володимир Дебой, будучи присутнім на звітно-виборчій конференції жіночої ради Богунського району, озвучив тезу про те, що він буде добиватися повернення частини повноважень районним радам. Це мене ще більше переконало у тому, що з новообраним міським головою районні ради досягнуть порозуміння у роботі. А щодо політичних розкладів – я лише сподіваюсь на розуміння специфіки моєї посади та сприяння у моїй роботі збоку партійного керівництва.

– Відомо, що за попередньої каденції між районними радами у Житомирі була, м’яко кажучи, конкуренція. Чи спілкувалися ви вже зі своєю колегою Світланою Возною і яким буде тон діалогу між райрадами у подальшому?

– Вчора ми вже привітали одна одну. Поспілкуватися встигли лише по телефону. Ми хочемо працювати дружньо, без зайвих емоцій, на основах партнерської співпраці та порозуміння. Адже, насправді, нам немає чого ділити. Якщо образно говорити, ми пливемо у одному човні… Тому пора усім управлінцям Житомира прикрити свої амбіції і забути про політичне забарвлення. Те, що політичні чвари ні до чого путнього не призводять, ми вже побачили за досвідом останніх років…

Людмила Янушевич налаштована на конструктивний діалог та співпрацю з усіма гілками влади. Голова Богунської райради радить представникам влади усіх рівнів прикрити свої амбіції, забути про політичне забарвлення та спільно працювати на благо житомирян.

Сергій ФЕЩЕНКО Reporter.zt.ua