Сказ в Житомирській області: через скажену корову 14 чоловік потрапили на лікарняне ліжко

Житомирщина давно являється ендемічною зоною для сказу, особливо її північні регіони, тобто збудник сказу постійно знаходиться в природному середовищі і поширюється серед диких тварин. Загострює «скажену» ситуацію області, ще й надмірна популяція лисиць, чисельність яких перевищує норму у 7-8 разів.

А лисиці, як відомо, являють природнім резервуаром для збудника сказу. Тому і виникають час від часу у нас неприємні події, пов’язані з цією вкрай небезпечною хворобою, адже ліків проти неї немає, існують лише препарати щодо профілактики. Тому, якщо людина заразилась сказом – трагічний кінець неминучий! В цьому році в Україні зареєстровано три смертельні випадки, коли люди померли від сказу, і ще двісті, так званих, контактних людей, що мали прямий зв’язок з зараженими особинами.

Іванна Ревун, прес-служба ГУ МНС України в Житомирській області: Як відомо, сказ передається через біологічні рідини, тобто через слину, кров і таке інше, а от де взялась ця хвороба в однієї із корів с. Кутище Любарського району докорінно ніхто не знає, вірніше сказати, господарі не помітили де і коли годувальниця сім’ї підхопила цю заразу. Негаразди із здоров’ям у корівки були виявлені ще в кінці жовтня, тоді власники відразу викликали ветеринара.

Той прийшов, оглянув тварину, і виписав лікування, а також поставив хвору тварину на облік. Тим часом завбачливі господарі, побачивши, що скотинка не одужує, а їй стає тільки гірше, вирішили зарізати її і продати. Покупця довго шукати не прийшлося, тим більше, що зараз по селах їздить багато посередників, які швидко і вміло прямо на місці позбавлять ваше рогате господарство життя і гарно запакують. Коли ветеринар в черговий раз навідався до пацієнтки – то в стійлі її вже не застав.

Реакція була миттєва, по гарячих слідах, швидко знайшли перекупщика, а в його гаражі і упаковану у целофанові мішки колишню «пацієнтку». 31 жовтня Любарським управлінням ветеринарної медицини при лабораторному дослідженні зразків м’яса підтверджено захворювання на сказ корови, яку вимушено забили в приватному господарстві.

Залишки тварини знищено шляхом спалення. У контакті з хворою на сказ твариною перебувало 11 осіб, яких протягом 1-3 листопада госпіталізовано до інфекційного відділення. Госпіталізованим проводиться профілактичне щеплення та профобстеження.

В тому ж селі днями знову був зареєстрований випадок сказу. Цього разу жертвою стала молода теличка. До Любарської районної лікарні було доставлено ще 3 осіб, що мали контакт з зараженою твариною.

Згідно рішення протиепізоотичної комісії при Любарській РДА фахівцями районної СЕС та ветеринарної медицини в осередку захворювання проводиться комплекс протиепізоотичних та протиепідемічних заходів, введено карантинні обмеження. В районі здійснюється профілактика захворювання тварин на сказ.

Громадяни! Будьте уважними – сказом можуть заразитися і ваші домашні улюбленці!

Reporter.zt.ua