В Житомирській області воцарився «регіональний тріумвірат» – головою облради обрано давнього соратника Сергія Рижука регіонала Йосипа Запаловського (фоторепортаж)

Таких повноважень в Житомирській області жодна партія влади ніколи не мала. Глава ОДА Сергій Рижук під своїм єдиноначалом об’єднав обласну виконавчу владу, обласну раду, Житомирську міську раду.

Тепер точно у владі буде (має бути) консенсус і Сергій Миколайович не зможе поскаржитися на те, що гілки влади працюють врізнобій. На тому тижні обласна влада почала «опікати» житомирську міську – мером міста офіційно став заступник глави ОДА регіонал Володимир Дебой. «Для повного щастя» керівникові області не вистачало лише поставити свою людину біля керма облради.

Зворотній бік медалі для влади: великі повноваження – ще більша відповідальність і величезний ризик впасти “в грязь ліцом”, як це у свій час зробили помаранчеві… Ризик навіть більший ніж у помаранчевих, оскільки тепер уся влада області повністю зосереджена у руках однієї політичної сили. Перекладати відповідальність за можливий провал вже не буде на кого. Тут або пан, або пропав, бо народ усе бачить… Отож, побажаємо нашій новій всеохоплюючій владі успіху в реалізації своїх задумів щодо покращення нашого життя і даємо їй можливість себе проявити!

Але повернімось до обрання голови облради. Посадити у це крісло “свою людину” для Сергія Рижука стало, яка кажуть, справою техніки, оскільки регіонали у облраді мають найбільше представництво. Кандидатура давнього друга с. Рижука Йосипа Запаловського для багатьох журналістів не стала несподіванкою. Хоча були й ті, хто передбачав, що оберуть литвинівця.

Сергій Рижук, глава області: Я знаю Йосипа Антоновича більше 38 років. Він закінчив Житомирський сільгоспінститут, був моїм соратником спочатку у комсомольських, а потім і у партійних органах. Певний час займав посади у банківських установах. Це – професіонал, який ні разу не підвів, на якій би роботі він не працював. Я абсолютно упевнений, що Йосип Антонович продовжить кращі традиції усіх скликань Житомирської обласної ради.

Я шанобливо прошу усіх колег з депутатського корпусу відкинути свої політичні амбіції та проголосувати за кандидатуру Йосипа Запаловського!

Та заклик Рижука почули не усі. І причини не чути главу області у деяких фракцій облради були вагомі. Опозиція каже, що під час засідання робочих груп абсолютно не були враховані її інтереси.

Олександр Савченко, депутат обласної ради від Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист населення»: Наша фракція у складі 5-ти депутатів вирішила утриматися від голосування за голову обласної ради. Чому? Справа у тому, що наших представників нова влада навіть не запросила до участі у комітеті з чорнобильських питань на правах головування. Нагадаю, що наша партія пройшла до обласної ради спираючись на електорат чорнобильців, яких у нашій області кожен третій. І що ми бачимо у результаті? Нам не дають профільний комітет з чорнобильських питань… За такого нерозуміння підтримувати кадрові призначення влади, на наше переконання – недоцільно!

Геннадій Зубко, керівник обласної організації «Фронт Змін»: До Йосипа Антоновича у нас жодних особистих претензій… Влада повинна нести відповідальність за кадрові призначення, а опозиція – за контроль дій влади та конструктивну роботу на благо людей. «Фронт Змін» не буде у жодній коаліції з регіоналами. Про це чітко заявив наш лідер Арсеній Яценюк, про це заявляємо ми – депутати житомирської обласної ради від «Фронту Змін».

Усі перипетії сьогоднішньої сесії Житомирської обласної ради дивіться у докладному фоторепортажі, підготовленому редакцією Репортер Житомира.

Валентин Острожинський – депутат обласної ради

Геннадій Зубко з міської ради “перекочував” в обласну…

Очільник обласного “Фронту Змін” реєструється перед початком сесії

Віктор Развадовський став депутатом обласної ради

Заступник глави області Віктор Балюрко…

На сесію облради поспішає міський голова Житомира Володимир Дебой. Поруч з ним – заступник голови ОДА – Микола Дейсан

Новообраного мера одразу ж вітають…

Заступник Сергія Рижука Микола Олещенко ще перед сесією знає, хто очолить обласну раду…

Єдиний “нашоукраїнець” в новій облраді Петро Рудь в оточенні регіоналів…

Депутат житомирської міської ради Микола Савенко не дозволив собі пропустити обласну сесію…

Сергій Рижук сказав, що знає Йосипа Запаловського більше 38 років…

Сергій Рижук рішуче налаштований перед 1-шою сесією Житомирської обласної ради 6-го скликання

Гімн України підняв усіх!

… далі все пішло по “накатаному сценарію”…

Заступник глави ОДА Ігор Орлов безпосередньої участі у процесі обрання нового голови облради не брав…

Депутатам облради доведеться багато попрацювати на благо людей…

Геннадія Зубка, Фронт Змін, в коаліцію з “регіонами” не затягнеш…

Сьогодні депутати голосували за допомогою тимчасових карток. Електронна система поки не налагоджена під нову кількість депутатів…

Тимчасову президію сформували Сергій Рижук, Віталій Француз, Микола Олещенко, Микола Тимошенко, Геннадій Зубко

Микола Олещенко оголошує про початок процедури таємного голосування

Як виявилося – кандидат на пост голови облради всього один…

… і це – нинішній заступник голови ОДА Йосип Антонович Запаловський!

Голосувати – усім!!!

Щоб проголосувати – треба було зайти в праві від президії двері, а вийти у ліві…

Депутати терпляче очікувують своєї черги…

Опломбована урна для голосування

Практично у всіх депутатів блаженні усмішки на обличчях…

Єдиний депутат від СПУ Воєвода Павло Олександрович на сесію прийшов у вишиванці!

Найбільше радів Сергій Рижук!

Регіонал Андрій Дяченко показує усім, що голосував “ЗА!”

Геннадій Зубко разом із шістьома присутніми у сесійній залі “фронтзмінівцями” не підтримав кандидатури Запаловського. І не тому, що той “погана людина”. Зубко каже, що влада повинна нести відповідальність за кадрові призначення, а опозиція – за контроль дій влади та конструктивну роботу на благо людей…

Віктор Балюрко “любується” своєю галочкою “ЗА!”…

Кандидатуру Запаловського підтримав 71 депутат зі 112-ти…

Новообраний голова отримав привітання, квіти, і…

… вітальний поцілунок…

А потім одразу ж у президію – керувать сесією!

Віталій француз був змушений пересісти у сесійний зал…

Сергій ФЕЩЕНКО, Марія БІКЕРСЬКА Reporter.zt.ua