Від міліції до прокуратури: редактор та журналіст житомирської газети «20 хвилин» сьогодні давали пояснення у компетентних органах

Справа із затриманням у Житомирі білоруських опозиціонерів вже набула міжнародного резонансу – подію висвітлило авторитетна німецька компанія Deutsche Welle. Тепер можна бути упевненими у тому, що увесь світ дізнається про те, як у Житомирі правоохоронні органи обходяться з правозахисниками та політичними біженцями з сусідніх країн.

Разом із тим, як вже повідомляв Reporter.zt.ua, житомирська міліція наполягає на виключній законності дій правоохоронців. Так, за інформацією ВЗГ УМВС України в Житомирській області, 3 листопада в одній з квартир обласного центру працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області на законних підставах проводили огляд помешкання.

У міліціонерів були підстави стверджувати, що у цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання.

Щодо присутності під час «зачистки опозиційної квартири» журналістів, міліція твердить, що існують певні канони оперативно-розшукової роботи не для обговорення широкого загалу. Представники ж ЗМІ перевищили свої права, втрутившись у специфіку роботи працівників правоохоронних структур.

Зараз все потроху вляглося – правозахисників відпустили, не пред’явивши їм жодного обвинувачення, прокуратура встановлює правомірність та законність дій правоохоронних органів під час здійснення обшуку у квартирі, де мешкала сім’я Ігора Коктиша та перебували інші громадяни, а також були присутніми журналісти місцевої газети.

Однак, крім міліціонерів, своїм діям дають пояснення і журналісти газети «20 хвилин». Сьогодні зранку головний редактор газети Вадим Павлюк та журналістка Діана Мінаєва були викликані одразу ж до міліції та прокуратури. Журналісти кажуть, що розказали компетентним органам усе, як було насправді…

Діана Мінаєва, кореспондент газети, разом із Оксаною Трокоз була присутньою під час затримання білоруських опозиціонерів у Житомирі: «Сьогодні на 9 годину ранку нам була призначена зустріч в УМВС України в Житомирській області “у зв’язку із проведенням службового розслідування за нашим повідомленням про протиправні дії обласного ВБНОН.”

Спілкування з інспектором міліції пройшло в нормальному руслі. Ми ще раз описали події того вечора, розказали усе так, як воно відбувалося насправді!. У нас були взяті письмові пояснення. Збоку міліції все було доволі коректно. Ніяких коментарів міліціонери не давали.

Одразу після міліції ми направилися у прокуратуру області, де на нас вже чекали. Виявляється, нас визвали з того самого приводу, що і у міліцію – для дачі пояснення стосовно наших дій під час скандального затримання білоруських опозиціонерів у Житомирі.

В прокуратурі редактора газети Вадима Павлюка видворили за двері кабінету, мотивуючи це тим, що він не є моїм адвокатом, чи взагалі юристом. Я написала, що моя позиція, щодо тих подій мною вже викладена у попередніх заявах та зверненнях до Генеральної прокуратури України і додати мені більше нічого. Після цього нас відпустили…

Ми писали і будемо надалі писати про реалії життя у Житомирі Ігоря Коктиша та його товаришів. Цей інцидент не зупинить нас у подальшому висвітленні резонансних ситуацій, до яких, зокрема, можуть бути причетними і правоохоронні органи!

До речі, запитання міліції: куди подівся редакційний фотоапарат і чому його нам до цього часу ще не повернули?…»

Головний редактор житомирської газети «20 хвилин» Вадим Павлюк також запитує, чому міліцією не повернуто фотоапарат, який є власністю редакції? Редактор газети оголошує про початок безпрецедентної акції – журналістського бойкоту співпраці з ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Вадим Павлюк, головний редактор газети «20 хвилин»: «Після останнього інциденту, коли працівники УМВС в Житомирській області брутально застосували силу проти журналісток нашої газети, незаконно відібрали редакційну камеру, Центр громадських зв’язків УМВС почав поширювати завідомо брехливу, нелогічну та недостовірну інформацію.

Мовляв, журналістки вдерлися до квартири, де проводилися слідчі дії, не представилися, не перед’явили посвідчень, і взагалі їх «чемно попросили вийти». Хоча оприлюднені на нашому сайті та на центральних телеканалах свідчення учасників подій та аудіо записи свідчать протилежне.

У зв’язку з цим наша редакція вирішила бойкотувати будь-яку співпрацю з ЦГЗ УМВС в Житомирській області. Адже маємо всі підстави вважати і решту повідомлень цієї структури такими, що не заслуговують на довіру. Як кажуть, «хто збрехав раз – збреше в вдруге».

Гадаємо, що наші читачі не багато втратять, якщо не знайдуть на наших сторінках повідомлень про розкриття міліцією таких «резонансних злочинів», як затримання самогонників чи викриття грального залу в глухому селі (в той час як в Житомирі правоохоронці щодня спокійнісінько проходять повз подібні заклади).

Бойкот триватиме до офіційного рішення Генеральної прокуратури України по нашій заяві та принесення керівництвом ЦГЗ УМВС в Житомирській області публічних вибачень журналістам газети. Закликаємо і решту наших колег-журналістів приєднатися до бойкоту.»

Альбом: Криминал

Житомирські журналісти переконані у своїй правоті, оскільки знають, що захистили невинних людей…

Джерело: Reporter.zt.ua