Житомирська міліція каже, що не підкидала наркотики в оселю білоруських опозиціонерів…

Звинувачення на адресу міліціонерів щодо «підкидання» наркотичних засобів заперечили позитивні результати дослідження наявності наркотичних речовин в організмі затриманих

4 листопада в УМВС України в Житомирській області відбувся брифінг за участі заступника начальника УМВС Миколи Будзинського, начальника відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Сергія Дзюбенка та начальника відділу зв’язків з громадськістю Валерія Фільо, присвячений подіям, що мали місце напередодні в обласному центрі.

Нагадаємо, що 3 листопада в одній з квартир обласного центру працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області на законних підставах проводили огляд помешкання. У міліціонерів були підстави стверджувати, що у цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання.

За півгодини у квартирі з’явилися дві молоді особи, які, не назвавшись, дістали диктофон, фотоапарат та почали записувати і фотографувати проведення слідчих дій. На прохання працівників міліції вийти з оселі та не перешкоджати проведенню огляду місця події дівчата не відреагували, натомість, розпочавши з’ясовувати, а що, власне, відбувається. Звучить більш, ніж дивно, зважаючи, що до даної квартири жодного стосунку незнайомки не мають. Вказану квартиру у даний час винаймали четверо громадян.

Втім працівники міліції все ж переконали дівчат вийти з квартири та зачекати закінчення огляду місця події на вулиці.

Як проінформував начальник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС Сергій Дзюбенко, відповідно до ст. 190 (Проведення огляду), 191 (Порядок проведення огляду ), 85 (Протокол слідчої дії), 85-2 (Застосування кінозйомки, відеозапису при проведенні слідчої дії) Кримінально-процесуального кодексу України здійснення відеозйомки, фотозйомки проводиться за рішенням особи, яка проводить слідчу дію (у даному випадку слідчого слідчо-оперативної групи) і має бути відображено в процесуальному документі. Враховуючи, що вказані особи порушували встановлений порядок проведення слідчої дії, це потягло за собою вилучення фотоапарата, що зазначено у відповідному процесуальному документі.

Четверо громадян Білорусії, які винаймали дане житло та перебували в квартирі на момент проведення огляду, та ще двоє громадян України, 1985 та 1986 р.н., які також знаходилися в оселі, на даний час затримані в порядку ч.3 ст.263 КУпАП.
Результати проведених освідченнь обласним наркодиспансером засвідчили, що у 3 із 6 затриманих «в сечі виявлено каннабіноїди», що означає вживання зазначеними особами наркотичних засобів.

У свою чергу заступник начальника УМВС – начальник Управління кадрового забезпечення Микола Будзинський поінформував, що міліція лише констатує факти. На даний час призначено службове розслідування, яке проводиться інспекцією з особового складу УКЗ УМВС спільно з відділом внутрішньої безпеки в Житомирській області ДВБ ГУБОЗ МВС України. Його результати будуть направлені до прокуратури для прийняття остаточного рішення відповідно до чинного законодавства та надання оцінки діям працівників міліції.

ВЗГ УМВС України
в Житомирській області