Житомирська міліція сподівається на те, що прокуратура встановить істину у справі затримання у Житомирі білоруського опозиціонера Ігоря Коктиша

10 жовтня прокуратурою Корольовського району була порушена кримінальна справа з фактом порушення недоторканості житла та перевищення службових повноважень працівниками ВБНОН.

Нагадаємо, справа набула широкого розголосу після того, як процес затримання у Житомирі білоруських опозиціонерів намагалися зафіксувати житомирські журналістки Оксана Трокоз та Діана Мінаєва. Журналісти разом із затриманими свідчили про порушення цілого ряду процедурних норм, які буди допущені міліцією під час затримання. Ігор Коктиш та його друзі, під час прес-конференції у тій самій квартирі після того їх його було відпущено з міліції детально розповіли про те, як їх «пресували», як морально принижували і як «знайшли» наркотики на кухні, до якої не було візуального доступу тих, хто у квартирі проживав.

Представники правоохоронних органів продовжують наполягати на виключній законності процесу затримання. У міліціонерів були підстави стверджувати, що у цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання.

Щодо присутності під час «зачистки опозиційної квартири» журналістів, міліція твердить, що існують певні канони оперативно-розшукової роботи не для обговорення широкого загалу. Представники ж ЗМІ перевищили свої права, втрутившись у специфіку роботи працівників правоохоронних структур.

Тепер вже прокуратурі доведеться розбиратися – порушили чи не порушили міліціонери закон, під час затримання білоруського опозиціонера у Житомирі. Зрозуміло, що від цього рішення багато у чому залежатиме подальша доля Ігоря Коктиша та його друзів.

Reporter.zt.ua

На факт порушення прокуратурою кримінальної справи міліція відреагувала коротким інформаційним повідомленням на сайті обласного УМВС.

УМВС України в Житомирській області інформує

У ході проведення дослідчої перевірки за фактом вилучення наркотичних засобів та пристосувань для їх вживань 03.11.2010 в одній з квартир, розташованій в обласному центрі, виникли противоріччя у показах учасників події, які неможливо усунути без проведення низки слідчих дій.

Порушена 10.11.2010 прокуратурою Корольовського району м. Житомира кримінальна справа дозволить провести слідчі дії (які можливі лише у рамках кримінальної справи) та встановити об’єктивну істину по справі, дати оцінку діям працівників міліції щодо дотримання ними чинного законодавства по здійсненню оперативних заходів по документуванню даного факту.

Остаточне рішення щодо правомірності дій працівників міліції в даній ситуації буде прийнято після завершення розслідування.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області