Через довіру до людини пенсіонерка з Житомирщини залишилась без даха над головою

Зайва довірливість може часом зіграти злий жарт з людиною. Пенсіонерка з Житомирської області опинилася на вулиці тільки тому, що повірила чужій жінці. 78-річна бабуся стверджує, що її знайома обманним шляхом заволоділа її будинком.

Спочатку жінка доглядала за старенькою, а потім змусила підписати якийсь документ.

І тільки потім бабуся дізналася, що сама собі підписала вирок – право розпоряджатися своїм будинком іншій людині. Тепер вже півроку пенсіонерка щодня ходить по сусідах, щоб ті впустили її пожити.

Син пенсіонерки у в’язниці, внучка п’є і рідко ночує вдома. Кілька років тому Валентина познайомилася з жінкою, яка викликала довіру, потім стала носити продукти і їй, і синові в СІЗО. У результаті пенсіонерка віддала «подрузі» всі свої документи на зберігання, а та, звичайно, виключно з благих намірів, порадила Валентині на старість приватизувати землю і підписати якісь папери. Жінка так і зробила. З тих пір – пенсіонерка бомж.

– Вона прийшла і каже: я хочу приватизувати землю, підпишіть. Я папери не читала. Я і в окулярах не прочитаю такі букви. Ну, я взяла і розписалася. Раз приватизує, то нехай приватизує. Більше я нічого не підписувала, – каже Валентина Козлова.

Тепер вже нова господиня будинку каже, що пенсіонерка була їй як мати рідна, і сама запропонувала оформити на себе її будинок.

– Ми з нею пішли до нотаріуса. Вона сказала, давайте зробимо так, як краще. Вона його прочитала і підписала. Все було на добровільних засадах. Бабусю ніхто не змушував. Вона сама туди йшла, – пояснює нова господиня будинку Ольга Гопанчук.

Договір-доручення, яким пенсіонерка дозволяє розпоряджатися своїм будинком іншій людині, надруковано дванадцятим шрифтом. Але найцікавіше, що в лікарні жінці поставили діагноз: початкова стадія катаракти. Тобто, вона бачить тільки великі літери, і тільки в окулярах. Копію угоди показали лікарю-офтальмологу, і той зробив висновок – документ Валентина прочитати не могла.

– Дана бабуся в окулярах це не могла прочитати. Тільки за допомогою допоміжних засобів. Лупи наприклад, – пояснює лікар-офтальмолог Микола Стоянчук.

Ясна річ, що бабуся не ходить постійно з лупою – такої лінзи у неї взагалі немає. Власне, як і виходу з цієї ситуації. Щоб повернути собі будинок, їй тепер треба довести, що договір доручення є недійсним.

Пенсіонерка вже написала заяву в прокуратуру. Там почали перевірку. Оскільки документи, які підписала жінка, повинні оформлятися виключно в присутності нотаріуса, а його Валентина і близько не бачила – юристу загрожує кримінальна відповідальність. Причому так само, як і новій господині дому. Пенсіонерка ж тепер цілком може зустріти Новий рік на вулиці – їй просто ніде жити.