Головний пожежник області Ігор Нікітчук звернувся до мешканців Житомирщини із “надзвичайним привітанням”

Шановні земляки!

Вітаю вас з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим! Хай у ваших оселях завжди буде родинний затишок, достаток та благополуччя! Ці свята багато хто з нас не уявляє собі без ялинки, салютів, феєрверків, хлопавок та бенгальських вогнів, адже вони створюють особливий святковий настрій.

Але пам’ятайте! Як правило, від вас залежить ваша безпека та безпека ваших близьких. Я хочу застерегти громадян від неприємних пригод, які зазвичай трапляються під час цих радісних свят.

Який же Новий рік без «зеленої красуні». Щоб не зіпсувати новорічний настрій слід знати деякі правила встановлення ялинки в приміщенні. Отже, запам’ятайте, ялинка не повинна перешкоджати вільному виході з приміщення. Розташовувати її поблизу батарей опалення вкрай небезпечно. Неприпустимо прикрашати ялинку легкозаймистими іграшками, обкладати підставку під нею та оздоблювати гілки ватою. Купуючи електричні гірлянди в магазинах чи на ринку вимагайте сертифікат якості. Не дозволяйте дітям за відсутності дорослих самостійно вмикати ілюмінацію на ялинці. Небезпечно також залишати ввімкнену електрогірлянду на ніч.

Ще одна прикраса свята – салюти і феєрверки. Щоб уникнути травм і нещасних випадків в поводжені з піротехнікою потрібно: зрозуміти принцип дії піротехнічного обладнання, використовувати тільки сертифіковані піротехнічні засоби і обов’язково згідно вимог інструкцій. Ніколи не запалюйте піротехніку в приміщенні, вийдіть для цього на відкриту місцевість.

Прослідкуйте, куди направлена ракета або петарда, чи немає поблизу великого скупчення людей і споруд, які відносяться до категорії вибухо- та пожежонебезпечних, такі як бензозаправки, електрощити. Якщо підпалена піроіграшка не спрацювала, не слід використовувати її повторно, тим паче піднімати, брати у руки чи підпалювати – це може призвести до опіків і травмувань.

Купувати піротехнічні засоби треба лише в магазинах, які мають ліцензію на їх продаж. А головне я би радив утриматись від придбання піротехніки взагалі, відсутність чинника небезпеки виключає ризик виникнення неприємних подій та їх негативних наслідків.

Особливе прохання до батьків: Слідкуйте за своїми дітьми! Не дозволяйте їм самостійно купувати і використовувати вибухонебезпечні забавки!

Громадяни, дотримання правил пожежної безпеки доступне кожному. То ж зробіть все можливе аби зберегти своє майно та життя.


Нехай Новорічні свята принесуть вам лише радість та здоров’я у Новому році!

Ігор Нікітчук, начальник ГУ МНС України в області