Що потрібно зробити, щоб кар’єрні бажання здійснилися

Новий рік розташовує до підведення підсумків та прийняття нових рішень – і життєвих, і кар’єрних. Однак минає рік, знову наближаються новорічні свята, і частіше за все доводиться з сумом зазначити, що нічого не змінилося, і велика частина наших бажань так і не була реалізована. Чому наші мрії не збуваються? І що зробити, щоб досягти позитивних змін?

І знову про користь планування

Що б ви побажали собі у Новому році? Знайти нову роботу? Змінити сферу професійної діяльності? Створити свій бізнес? Як би там не було, рішення прийняти просто, а цілеспрямовано займатися його втіленням в життя більше декількох тижнів або місяців виходить в одиниць, відзначає доктор Рендалл С. Хансен, засновник Quintessential Careers.

Дебора Уолкер, сертифікований коуч з управління кар’єрою, вважає, що в більшості випадків благі наміри зазнають краху через відсутність чіткого плану дій. “Найкращі шанси на успіх мають ті рішення, які розвиваються через сплановану серію кроків. Спонтанність прекрасна в деяких ситуаціях, але дослідження свідчать, що імпульсивні рішення найчастіше не призводять до результату”, – погоджується Рендалл С. Хансен.

Поради на шляху до мети

Тим, хто хоче досягти бажаних результатів, доктор Хансен дає кілька порад.

Складіть список своїх цілей. Їх може бути кілька, але вони обов’язково повинні бути чітко сформульовані і конкретні. Наприклад, замість “знайти нову роботу” пишіть “знайти нову роботу з гнучким графіком”.

Виділіть пріоритети. Якщо ви будете намагатися реалізувати занадто багато завдань одночасно, ви не зможете утримати фокус і втратите мотивацію. Ранжируйте завдання і з точки зору логічного порядку, і з точки зору їх пріоритетності. Фокусуйтеся на одному завданню в один відрізок часу.

Дробіть великі цілі на прості задачі. Велика мета може здаватися недосяжною, лякаючою і непідйомною. Розбийте її на підцілі і підзадачі. Наприклад, якщо ви хочете розпочати власний бізнес, почніть записувати ключові елементи вашого бізнес-плану по чуть-чуть, але кожного тижня.

Думайте про нові способи досягнення задуманого. Можливо, є більш простий і швидкий спосіб? Якщо ви, наприклад, спробували знайти роботу, але не досягли успіху, задумайтеся про нові стратегії.

Просіть і приймайте підтримку. Всі знають, що один у полі не воїн. Щоб у вас в якийсь момент не закінчилися сили і рішучість досягти мети, приймайте емоційну підтримку друзів і сім’ї. Або шукайте групу підтримки за межами ближнього кола.

Записуйте свої досягнення і нагороджуйте себе. Кожен маленький крок наближає вас до великої мети і гідний нехай і невеликої, але все ж нагороди. Записуючи свої досягнення, ви створюєте відчутні докази власного прогресу. І ці записи вам дуже знадобляться, коли ви будете готові опустити руки або засумніваєтеся у власних силах.

Будьте готові до можливих невдач. Всі успішні люди стикалися з невдачами, але знаходили в собі сили рухатися далі. Вам не уникнути періодів, коли зовнішні обставини будуть перешкоджати руху вперед. Якщо ви до цього підготовлені, вам буде легше продовжити шлях до мети, замість того, щоб використовувати невдачу як виправдання відмови від неї.

Не коріть себе за помилки. Проаналізуйте, в чому ви схибили, і зробіть висновки на майбутнє. Але не карайте себе за те, що ви всього лише людина, здатна помилятися. Зосередьтеся на русі вперед.

Не здавайтеся. Навіть якщо ви реалізували декілька пунктів плану і виявили, що все йде не так, і мета як і раніше далека. Якщо та стратегія, що ви вибрали з самого початку, не працює, змініть її. Чим наполегливіше ви домагаєтеся свого, тим більше у вас шансів!

“Тільки ви можете здійснити бажані зміни, – говорить Рендалл С. Хансен. – Але не приймайте якесь рішення, щоб догодити комусь іншому. Ви не зможете довести почате до кінця, і ви будете нещасливі”.

Репортер Житомира