Скільки українці витратять на січневі свята

Українці і хотіли б ставитися до подарунків і застілля більш прагматично, але поки це погано виходить.

Купуємо подарунки в борг

Українці мають намір збільшити свої витрати на новорічні та різдвяні свята до 2969 грн., що на 14,8 відсотка більше, ніж у минулому році. Такі результати показало дослідження компанії Deloitte.

З запланованої суми левова частка – 1590 грн. – піде на подарунки, 955 грн. – на новорічний стіл, а на новорічні розваги залишається лише 424 грн. Щоб подужати такі витрати, кожен третій опитаний зізнався, що йому доведеться взяти гроші в борг!

Витрачаємо гроші – отримуємо задоволення!

Виходячи з вищесказаного робимо очевидний висновок: намір витратити на свято більше, ніж у минулому році, зовсім не означає, що у наших співгромадян завелися “зайві гроші”. Психологи стверджують, що багато українців витрачаються на подарунки не через зростання доходів, а просто щоб підняти собі настрій.

“Дійсно, шопінг є чудовим ліками від зневіри і депресії”, – говорить психолог Марина Деркач. – “Справа в тому, що в момент покупки наш організм виробляє “гормони щастя” – ендорфіни”.

Крім того, говорить психолог, купуючи багато подарунків, людина самостверджується. Чим з більшим пакетом ми виходимо з магазину, тим багатшими, величними і могутніми себе відчуваємо.

Хочемо подорож, а даруємо косметику

Більшість опитаних українців хотіли б у вигляді подарунка на Новий рік отримати подорож, на другому місці в списку бажаних подарунків – гроші, на третьому – комп’ютери. Однак більшості цих бажань збутися не судилося, адже самі українці планують дарувати один одному на Новий рік косметику та парфумерію (див. ТОП-10).

Не дивно, що згідно з дослідженням, проведеним раніше, щасливчиків, що завжди отримують бажаний подарунок, серед українців налічується не більше 17 відсотків, а кожен 11-й опитаний стверджує, що ніколи не отримував у подарунок те, що хотів!

Як збільшилися витрати

У порівнянні з минулим роком новорічні витрати українців збільшилися:

* На подарунки +15,7%

* На продукти +19,0%

* На розваги +2,1%

ДО РЕЧІ

У той час як європейці тотально скорочують свої “новорічні” бюджети, українці є одними з небагатьох, хто має намір збільшити свої витрати. При цьому, згідно з опитуванням, проведеним компанією Deloitte, хоча наші співгромадяни збільшують витрати стрімкіше всіх, підсумкова сума є самою скромною. Загальні витрати українців на новорічні свята складуть всього 280 євро, у той час як витрати росіян – 385 євро, поляків – 445 євро, а британців – понад 1000 євро.

ТОП-10

Подарунки, які українці хотіли б отримати на новий 2011 … *

1. Подорож – 53%

2. Гроші – 52%

3. Комп’ютер – 51%

4. Ювелірні вироби/годинник – 44%

5. Мобільний телефон – 41%

6. Цифровий фотоапарат – 34%

7. Одяг/взуття – 30%

8. Косметика/парфумерія – 28%

9. Спортивний інвентар – 28%

10. Електронна книжка – 26%

… І які збираються дарувати самі *

1. Косметика/парфумерія – 55%

2. Шоколадні цукерки – 46%

3. Ювелірні вироби/годинник – 42%

4. Гроші – 40%

5. Цифровий фотоапарат – 33%

6. Мобільний телефон – 32%

7. Твори мистецтва/фарфор – 31%

8. Книги – 31%

9. Одяг/взуття – 28%

10. Подорожі – 25%