Вірус грипу А/H1N1 збирає нові жертви

Згідно з даними Національного агентства з охорони здоров’я Великобританії (НРА), з початку зими в країні від грипу померли 27 осіб, у 24 з них був діагностований A/H1N1.

Серед померлих – дев’ять дітей. Також медиків турбує зростання кількості захворювань серед молоді.

За останні сім днів кількість звернень до британських лікарів із симптомами грипу різко збільшилася. Кількість пацієнтів, які перебувають з грипом в інтенсивній терапії, перевищило 300 чоловік.

За оцінками HPA, загрози епідемії поки немає, хоча рівень смертності від грипу перевищує статистику останніх років. Фахівці пов’язують це з наслідками торішньої епідемії свинячого грипу, коли хвороба або її наслідки забрали життя майже 500 людей.

Лікарі заявляють, що нинішній грип є різновидом торішнього вірусу. Найбільш схильні до нього саме молоді люди, у літніх міг частково виробитися до нього імунітет, можливо, внаслідок зараження вірусом подібним багато років тому.

Нагадаємо, вірус грипу А/H1N1 був виявлений в кінці березня 2009 року в Мексиці, США і Канаді. Вже в квітні того ж року ВООЗ оголосила пандемію свинячого грипу, поступово піднімаючи рівень загрози. Були вжиті заходи по глобальній вакцинації проти вірусу.

У червні 2009 року вперше більш ніж за 40 років ВООЗ офіційно оголосила про введення шостого, максимального рівня загрози пандемії у зв’язку зі стрімким поширенням по світу грипу A/H1N1.

Про те, що пандемія грипу A/H1N1 завершилася, ВООЗ повідомила в серпні 2010 року. За даними організації, в усьому світі було зафіксовано близько 18,5 тис. випадків зараження грипом H1N1 з летальним результатом, більш ніж в 200 країнах були виявлені інфіковані.