Як отримати безкоштовну землю у держави

Хочете побудувати будинок, але немає власної землі – візьміть у держави.

“Конституцією України передбачено, що земля є національним багатством і кожна особа має право користуватися земельною ділянкою або отримати його у власність. Зокрема, ці питання регулюються земельним кодексом України, який відзначає, що громадяни мають право отримати земельні ділянки безкоштовно”, – коментує Алла Семенченко-Райківська, юрист.

Вам необхідно подати клопотання до місцевої ради. Після розробки землеустрою та процедури узгодження, остаточне рішення має бути прийнято протягом двох тижнів. Проте чекати своєї черги можна і кілька років, кажуть юристи. При цьому, якщо ви фактично проживаєте в районному центрі, а претендуєте на ділянку, наприклад, у столиці, землі вам не дадуть.

Алла Семенченко-Райківська, юрист: “Цей фактор, з одного боку, говорить про певну дискримінації, а з іншого, кожен регіон, кожна область має свої землі, на які претендують багато. Це дуже непогано, коли є певні критерії, але коли вони погано прописані в законодавстві, виникає багато питань. Тут буде мати істотне значення місце роботи, проживання, час, протягом якого проживає людина, сплата податків.

Але остаточне рішення буде прийматися відповідною радою і адміністрацією. Є відповідні плани і черги, згідно з якими, якщо є особи з певними пільгами, то вони йдуть першочергово. У принципі, можна прийняти рішення позитивне щодо цієї особи, але вкрай рідко такі приймаються”.

Земельним кодексом передбачено – для садівництва і городництва громадяни мають право претендувати на 12 соток. Для будівництва будинку в селі безоплатно виділять не більш 25, у селищах міського типу – 15 соток, у місті – 10. Для зведення гаражів передбачена 1 сотка. Для селянського господарства – 2 гектари.

Репортер Житомира