Житомирська феміда підстрахувала міліцію? Закрито кримінальну справу, щодо перевищення працівниками ВБНОН повноважень під час затримання білоруського опозиціонера Ігоря Коктиша у Житомирі

3 листопада 2010 року увесь світ облетіла новина про те, що українські силові структури допомагають білоруському диктатору готуватися до президентських виборів, арештовуючи його опозиціонерів, які зараз проживають в нашій країні.

Нагадаємо, що 3 листопада працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області затримали членів «Міжнародної Амністії», а також відомих білоруських опозиціонерів Ігоря Коктиша з дружиною Іриною, Віталя Тищенка з дружиною Тетяною та Артема Дубського. Після 3 діб утримання усіх затриманих відпустили, так і не пред’явивши жодних обвинувачень.

Прокуратура порушила проти працівників ОБНОНу кримінальну справу, звинувативши їх у перевищенні службових повноважень та порушенні недоторканності житла за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 162 та ч. 2 ст. 365 КК України.

Ця історія, як і передбачалося, має своє нелогічне продовження.

3 грудня 2010 року Богунський районний суд Житомира під головуванням судді Гулак Н.А. своїм рішенням скасував постанову прокурора Корольовсього району м. Житомира про порушення кримінальної справи відносно працівників ВБНОН України в Житомирській області.

Ігор Контиш з друзями: “Наші «неупереджені» представники Феміди не знайшли достатніх доказів скоєння працівниками міліції злочину, вказавши наступне: «в постанові відсутнє посилання на достатні дані, що вказують на наявність ознак злочину.»

В своїй постанові суд вдається до завідома неправдивих фактів, наприклад: «…двері в квартиру були відкриті добровільно, а не були відкриті з застосуванням насильства…». Насправді, після свого звільнення білоруси розказували, як двері були відкриті шляхом обману. Потім ОБНОНівці увірвалися до їх кватири, застосовували грубу фізичну силу, що підтверджено медичними документами, та поводили себе, наче бандити.

«…дані про отримання ушкодження Коктишем І. потребують перевірки, так як події мали місце 3.11.2010 року, а звернувся до лікаря 6.11.2010 року», – йдеться у постанові, незважаючи на те, що Ігоря Коктиша разом з його дружиною і друзями звільнили тільки 6 листопада, одразу після чого він звернувся до лікаря.

Цікаво, що в цій постанові взагалі не зазначено про побої Артема Дубського, які, до речі, вдалося офіційно зафіксувати ще у відділку міліції. Не йдеться там і про інші численні порушення прав членів «Міжнародної Амністії» працівниками міліції.

Ми щиро сподіваємось, що така звична корупційна схема, коли рука миє руку, цього разу не пройде. Всі ми рівні перед законом згідно з Конституцією України. Кожного, чия увага прикована до цього інциденту, не залишає надія на об’єктивний і по-справжньому неупереджений апеляційний розгляд справи.”

Репортер Житомира