Антимонопольний комітет України порушив справу за фактом подорожчання бензину

Антимонопольний комітет України (АМК) порушив справу за фактом стрімкого підвищення цін на бензин марок А-95 і А-92 в кінці 2010 і перші дні 2011 основними операторами ринку.

Як йдеться в повідомленні АМК у вівторок, за попередньою інформацією лідерами підвищення цін на бензини були ТОВ “ОККО-Нафтопродукти”, ТОВ “Континент Нафто Трейд” (ТМ WOG), ТОВ “Альянс Холдинг” (ТМ Shell), ПІІ “Лукойл-Україна” і ТОВ” ТНК-ВР Коммерс”.

Комітет уточнює, що розслідування буде стосуватися діяльності нафтотрейдерів, які не виконали рекомендації відомства щодо встановлення економічно обгрунтованої вартості пального.

У ході розслідування особливу увагу АМК приділить формуванню всього ланцюжка витрат, що впливають на вартість палива, враховуючи при цьому ціни на наявні залишки нафтопродуктів.

Комітет також перевірить, як вплине на ціноутворення на ринку нафтопродуктів збільшення акцизного збору.

Як повідомлялося, зростання цін на світлі нафтопродукти на заправках України розпочалося приблизно в середині листопада. Однією з основних причин подорожчання експерти називали зростання вартості нафти і нафтопродуктів на світових ринках.

АМК 24 грудня зажадав від українських нафтотрейдерів припинити синхронне підвищення цін на паливо. Згідно з інформацією комітету, у листопаді-грудні 2010 року середні ціни на пальне на автозаправних станціях у всіх регіонах країни зросли на 50-60 копійок за літр. Комітет прийшов до висновків, що синхронне зростання цін має ознаки антиконкурентних узгоджених дій.

У перші святкові дні 2011 зростання цін на заправках продовжилося, хоча банківські розрахунки в ці дні не здійснюються.

Податковий кодекс передбачає підвищення акцизів на бензин з 132 євро за тонну до 182 євро за тонну, що, за розрахунками експертів, може призвести до зростання ціни палива в роздробі на 50 копійок літр. Однак підвищені акцизи будуть стягуватися з палива, закупленого з початку 2011 року.