Чи продемонстрували у день Соборності України справжню Злуку політичні партії та громадські організації Житомира? (фото, відео)

В суботу Житомир відзначив День Соборності України. День, який має об’єднати всіх українців у спільний гурт, незалежно від мови, патріархату, політичних вподобань, громадських формувань у яких перебувають ті чи інші представники українства, географічних і територіальних аспектів.

По ідеї, як і було анонсовано, мали вийти в центр міста та взятися за руки усі партії, громадські об’єднання Житомира. Могла б до народу вийти і влада і разом з житомирянами утворити ланцюг Злуки, об’єднання української спільноти, якій вже набридло те, що її ділять на шматки, як той пиріг.

Але, нехай мене пробачать представники громадських організацій та політичних партій, які холодного суботнього ранку вийшли до Універмагу, на Михайлівську, до пам’ятнику Шевченкові, продемонструвати громадський консенсус, терпіння, якесь навіть смирення на благо України, їм не вдалося. Хоча сам факт того, що День Соборності України в Житомирі пройшов доволі помітно, заслуговує лише на схвальні відгуки.

Але об’єднання громадських організацій та політичних партій не відбулося. ГК “Марш Патріотів” та Соціал-Національна асамблея зібравши під свої прапори більше сотні громадян пройшлися окремою колоною під барабанний бій через Михайлівську від універмагу до пам’ятника Шевченку.

Окремо промарширували представники “УНА-УНСО”.

Окремо від них коаліція “Основа”, ГО “Цілком природно” , “Фундація регіональних ініціатив”, представники учнівського та студентського самоврядування , викладачі, журналісти створили ланцюг єднання на Михайлівській. Ланцюг тримали близько сотні чоловік. Тримаючись за руки – заспівали Гімн України. Все це виглядало доволі зворушливо – молодь разом із старшим поколінням тримаючись за руки співає державний гімн!

Суб’єктивна думка: Але наскільки переконливіше це все було б, якби у цьому ланцюгу було не 100 чоловік, а приміром 1000? Скажете, складно зібрати тисячу людей у Житомирі? Так, складно, якщо тягнути на себе електоральну ковдру, думати у першу чергу про власне просування, а потім про Україну…

У той же час біля пам’ятника Тарасові Шевченку одна із політичних партій, яка вже прийшла до влади, і має достатній матеріальний ресурс та достатню кількість депутатів у міських та обласній раді організувала під партійними прапорами і політичною символікою свою акцію – вони склали із пазлів мапу України, що мало б символізувати єдність, соборність та об’єднання.

Загалом, цілісної картини об’єднання усіх патріотичних сил Житомира заради спільної мети – досягнення громадської єдності та Соборності України не вийшло, хоча, безперечно, громадські активісти, політичні лідери та прості громадяни, які вийшли того суботнього ранку в центр Житомира, дуже старалися і доклали до цього неабияких зусиль.

Як це було: відеофрагменти

Дивіться фоторепортаж, підготовлений Репортером Житомира

О 10-й біля універмагу почали гуртуватися представники “Марш Патріотів” та “Соціонал-Національної Асамблеї”

До них приєдналися люди старшого віку. Спочатку дискутували на тему Соборності, потім заспівали українську патріотичну пісню

Молодь розвернула національний прапор

Чомусь вдягнули маски…

1-ша версія – захист від грипу; 2-га версія – символічний месидж про те, що українцям заткнули рота їхнім же прапором; 3-тя версія – конспірація від міліції та спецслужб )

“УНА-УНСО” пройшли окремою колоною

На Михайлівській – ланцюг єднання!

Директор ННІФЖ Володимир Мойсієнко приєднався до своїх студентів

Молодь взялася за руки!

Валерій Костюкевич, газета “День”, також з молоддю!

“Ланцюг єднання” розтягнувся майже по усій Михайлівській

Майбутнє України – в руках молоді

Найактивніші співорганізаторки акції заради України готові на все! )))

Біля Шевченка одна з політичних партій символічно об’єднала Україну за допомогою пазлів

Молодь довела, що для нинішнього покоління, День Соборності України – справжнє свято. А значить, усе у нас попереду!

Сергій ФЕЩЕНКО Репортер Житомира