Електронний ключ сприяє зловмисникам у викраденні автомобіля

Швейцарські вчені з компанії ЕТН (Цюріх), яка спеціалізується на вивченні і створенні різноманітних систем безпеки, в тому числі і автомобільних, прийшли до висновку, що зловмисникам, що задалися метою викрасти чуже авто електронний ключ не перешкоджає, але – сприяє.

Загроза криється в тому, що датчик брелка передає автомобілю відповідний сигнал. Як тільки власник машини відходить від неї на кілька метрів, авто закриває двері, проте прилад продовжує передавати сигнал.

“Технологічно просунута” схема викрадення автомобіля здійснюється злочинцями, що діють в парі. Один автокрад зі спеціальним сканером рухається слідом за власником, який щойно відійшов від автомобіля. Одночасно другий викрадач підходить з таким же пристроєм до самої машині і спокійнісінько викрадає “залізного” коня.

Вчені заявляють, що витрати на подібне викрадення обходяться зловмисникам в $100. При цьому даний спосіб – далеко не єдиний. Інші варіанти викрадення швейцарці обіцяють розкрити на симпозіумі з безпеки, який незабаром відбудеться в американському місті Сан-Дієго.

Однак російські умільці стверджують, що існує безліч способів, що дозволяють запобігти крадіжці автомобіля, перетворивши його на справжню фортецю на колесах. Захиститися від електроніки, якою користуються викрадачі, можна. Для цього розробники столичного Антиугонного центру змінюють принцип дії сигналізації. “У форматі діалогового коду використовуються індивідуальні ключі шифрування, які перешкоджають роботі код-граббера”, – пояснює технічний керівник Центру.

Виходить своєрідне спілкування у форматі “запитання-відповідь” між брелком і сигналізацією. Це може бути традиційний для автомобільних систем охорони пейджер, що забезпечує передачу тривожних повідомлень на кілька сотень метрів.

Крім того, в автомайстернях радять все ж таки не покладатися виключно на електроніку. Гарантія збереження машини – це комплексний захист.

Умільці можуть вмонтувати в двері автомобіля спеціальні штирі, які при спробі розкрити замок блокують двері. У цьому разі водієві доведеться лише поміняти замок, а не шукати свою машину.

Ще одне вразливе місце автомобіля – вікна. Їх фахівці пропонують обклеїти бронепльонкою. Після цього скло здатне витримати удар кувалдою.

Останній бар’єр на шляху викрадача – посилений замок на капоті машини. Він перешкодить зловмисникові підібратися до акумулятора і завести машину.

За матеріалами: kolesa