Ходити як Бріджит. Дівчата, рятуйте своє поставу

Часта деформація хребта – біда нашого “сумковою” часу. Особливо важливі здоровий хребет, постава для майбутньої мами. Як її виробити, розповідає лікар Гліб Андрійович Колесніков.

Постава Бріджит Бардо – напевно мрія багатьох жінок. Але її горда хода – не безкоштовний дар природи, а постійна робота над собою. Якщо у вас буде така постава, значить, хребет в порядку.

Отже, покладіть на голову мішечок з піском вагою півкілограма і походіть по кімнаті. Він як би обволікає вашу голову і тому не падає. Ідіть швидко – мішечок готовий сповзти, але ви тримаєте прямо шию, і він нікуди не дінеться. Дуже сумніваюся, що у вас після таких досить регулярних вправ може бути викривлення хребта.

Сумне видовище

Який відділ хребта відчуває більше навантажень? До цих пір в літературі зустрічаєш думку, що найбільше навантажений поперековий відділ. Що ж, коли ми багато бігали, ходили і взагалі рухалися, так воно і було. Зараз же руками працюємо більше, ніж ногами, тому перевантажений грудний відділ. Він і страждати починає рано.

Задайте собі питання: чому жінка носить тюки в одній руці, хоча в двох зручніше? Іноді для свободи маніпуляцій, а іноді і для того, щоб зберегти видиму свободу руху, хоча результат може бути плачевним. Чому сповивають дітей на низькому ліжку або столику? Чому перуть, низько зігнувшись, а не поставивши тазик на спеціальну високу табуретку?

Таких запитань можна поставити безліч. Результат – сколіози, болі в спині, не кажучи вже про некрасиву ходу і поставу. Якщо деформація лівостороння, біль у грудному відділі неважко прийняти за серцеву. Іноді жінки, не звертаючись до лікаря, роками п’ють краплі – ретельно лікують серце. А воно зовсім здорове.

Як же виглядає деформація хребта в грудному відділі? З другого-третього грудного хребця починається зміщення грудної клітини. Якщо вліво, відповідно, ліва ключиця виявляється вгорі, та так, що навіть по поставі помітно. Якщо вправо – навпаки. Помітно це і по диханню: одна сторона грудей при вдиху піднімається вище, ніж інша. Якщо викривлення яскраво виражено, то і м’язи спини по-іншому виглядають – з одного боку розтягнуті, з іншого вкорочені. Але це ще не все. Там, де вони вкорочені, таз як би перекошений – одним краєм підтягнутий до грудей. Загалом, при класичній картині спинного сколіозу всі наперекос – грудна клітка, ключиці, лопатки, живіт, таз. І навіть голова трохи повернута в бік, тому що праворуч і ліворуч шийні м’язи напружені по-різному. До того ж одна нога буде здаватися коротшою за іншу. Така може виникнути тілесна диспропорція.

Якщо не краплі, то що?

Чи можна виправити сколіоз? Можна, якщо процес не зайшов занадто далеко. Жінка сама нерідко зауважує деформацію досить рано, коли ще є всі можливості не доводити справу “до сумного видовища”.

Якщо помітили – почніть з рухів. Звичайних – побутових, робочих, навіть не гімнастичних, але абсолютно нових для вас. Відомий класичний приклад: встаньте спиною до стіни, торкнувшись її потилицею, плечима, лопатками, сідницями, литками, п’ятками. Але важливо тут не те, щоб регулярно підходити до стінки і приймати правильну позу. Важливіше її пам’ятати, коли відійдете. Закласти все це у свідомість, як у комп’ютер. На другий день ваші м’язи і суглоби, можливо, підзабудуть незвичне становище. Повторіть все знову.

Врахуйте, так вам доведеться працювати постійно – перете ви, готуєте обід, йдете з магазину з продуктами, миєте підлогу або посуд – йде тренування, вироблення нової постави.

До речі, ви будете здивовані, що все це швидко фіксується на підсвідомому рівні, і через деякий час ви автоматично все починаєте робити з прямим хребтом і прямою шеєю. Якщо ви піднімаєте важке, ваша спина не просто рівна (не згинається ні в одному відділі), вона ще й не повинна перекручуватися. Для того щоб тіло було стійким, зігніть ноги, зімкніть коліна. Як ви будете піднімати з підлоги дитину? Зусиллям м’язів спини? Ні, зусиллям м’язів стегон. Якщо йдете, прагніть йти по прямій, легко, струнко, “від стегна”. Як ніби в житті у вас ніяких проблем. Очі не опускайте.

Якщо стоїте, розправте плечі і трохи зведіть ззаду лопатки. Голову підніміть, щоб вашу шию було видно повністю (недарма ж звичайний спеціальний ортопедичний шийний комір замовляють заввишки мінімум одинадцять сантиметрів). Коли доводиться стояти довго – “пружиньтесь”, пританцьовувайте. М’язи спини розслабте, пише tiga.by.

Якщо сидите, пам’ятайте, що спина має більше навантаження, ніж при стоянні. Так що відкиньтеся на спинку стільця, розслабтеся. Якщо немає болі і ви можете сидіти з прямою спиною, важлива висота сидіння: ноги на повну ступню повинні стояти на підлозі. Якщо стілець високий, у вас на роботі і вдома повинна бути улюблена лавочка. Висота її така, що, коли ви опускаєте ноги, коліна трохи піднімаються над площиною сидіння стільця. Робоче місце – ваше здоров’я, тому підлокітники не повинні змушувати вас піднімати плечі. А як важливо, коли вигин спинки стільця збігається з природним вигином хребта! Якщо можете замовити такий – зробіть це. Адже майже всі стільці, якими ми користуємося, таким вимогам не відповідають.

У ліжку, як, втім, і на стільці, вам не перешкодить маленька вузенька подушечка, яку можете зшити самі. Якщо постіль жорстка, підкладіть подушечку під природний вигин хребта. Якщо серйозно ставитеся до свого здоров’я, візьміть ще одну невелику подушку і покладіть її між колін, якщо засинаєте на боці. До речі, в такому положенні цілком можете міцно проспати до ранку, хоча багато жінок повертаються за ніч до 60 разів – цей факт зафіксовано за допомогою комп’ютера.

Тому щоб за будь-якої зміни положення уві сні ви були спокійні за свою спину, краще всього придбати ортопедичний матрац. Він дозволяє досягти оптимального положення під час сну в будь-якій позі – пружини будуть прогинатися настільки, наскільки цього вимагає кожна окрема частина тіла. Це обереже ваш хребет від викривлень, а всі м’язи, тканини і судини не будуть піддаватися тиску і залишаться максимально розслабленими.