Хто п’є більше за всіх у Європі

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, найбільше випивають в світі жителі Європи. Крім того, в регіоні найвищий рівень хвороб і травм, пов’язаних з пияцтвом.

Експерти ВООЗ звертають увагу на проблеми вживання алкоголю в різних країнах регіону і закликають уряди проводити антиалкогольну політику. Вони відзначають, що в середньому на дорослого жителя країн-членів європейського бюро ВООЗ доводиться 9,24 літра алкоголю на рік.

Як повідомляє центр новин ООН, в найбільших обсягах алкоголь вживають в Естонії і в Чехії – по 14 літрів в рік на кожного дорослого жителя. Меньше всього алкогольними напоями захоплюються в Таджикистані, Туреччині й Узбекистані. У цих країнах на кожного жителя щорічно припадає по 2 літра алкоголю.

В Україні доросле населення споживає близько 8,1 літра чистого алкоголю на людину в рік. Цей показник залишається стабільним протягом останніх років. ВООЗ зазначає, що в основному культура пиття передбачає споживання міцних спиртних напоїв. Пиво і вино п’ються рідше, а споживання інших ферментованих напоїв близько до нуля.

Існують у ВООЗ і дані про споживання необлікованої алкогольної продукції. Для України вона складає близько 7,5 літра на кожну дорослу людину (старше 15 років). Тобто загальний обсяг спиртних напоїв, що випиваються, становить близько 15,6 літрів в перерахунку на чистий алкоголь. У середньому по Європі врахованих і неврахованих алкогольних напоїв випивається по 12,2 літра на людину в рік.

За матеріалами: Фокус