МММ 2011: Мавроді повертається з новим “лохотроном”

Його ім’я асоціюється з найбільшою фінансовою аферою, від якої і в грошовому плані, і психологічному постраждали близько 15 мільйонів чоловік. Однак сам він аж ніяк не вважає себе шахраєм і збирається продовжити свій бізнес, відродивши «МММ» в новому амплуа.

«Я не халявщик, я партнер», – бив себе в груди п’яний Льоня Голубков та урочисто обіцяв купити своїй дружині чоботи, автомобіль і будинок в Парижі. Ці рекламні ролики звучали на російському телебаченні всю першу половину 1994-го року, закликаючи всіх бажаючих вкласти в акції «МММ» 400 рублів, а вже на наступному тижні продати їх і отримати на руки в два рази більше. Бажаючих виявилося дуже багато. Але вже через кілька місяців розлючені натовпи «інвесторів» самі бажали бити в груди і Льоню Голубкова, і засновника «МММ» Сергія Мавроді. І не тільки в груди, і не тільки кулаками …

Сергій Мавроді не придумав нічого нового

Але ця людина з неабиякими математичними і підприємницькими здібностями застосувавла схему «фінансової піраміди» в чистому вигляді (а не як додаток) і в небачених досі масштабах. Його «МММ» зробило ставку на найголовнішій слабкості людини – спразі швидких легких грошей. Тим більше, що в той час гроші було проблематично навіть заробити – народ горбатиться за кілька десятків доларів на місяць, які й ті отримував із затримкою. Тому в «МММ» мільйони людей побачили шанс хто отримати надбавку до жебрацької пенсії, хто розжитися грошима на чоботи для дружини, а хто і сколотити капітал.

Успіху «МММ» сприяли також добре поставлена реклама і, головне, простота системи отримання дивідендів і надкоротший час їх нарахування. Приміром, у той час прибуток у 100-300% річних (і більше) пропонували багато банків і трастові компанії. Проте дивіденди вони обіцяли виплачувати не частіше, ніж раз на кілька місяців, тоді як у «МММ» отримати навар можна було за пару тижнів. І отримати дуже просто: купив акції (або квитки) за однією ціною, а потім пішов і здав їх за іншою. Правда, дуже скоро з’ясувалося, що здати їх було набагато складніше, ніж придбати. А коли «МММ» накрила важка рука правосуддя, близько 15 мільйонів людей могли хіба що обклеїти цими акціями свої сортири.

З юридичної точки зору Мавроді був практично чистий

Ну хіба що він не платив податки, а також не вів ніякої бухгалтерії, тому підрахувати кількість осілих в «МММ» грошей було вкрай важко. Ні, їх звичайно важили, але не купюрам, і навіть не пачками і не ящиками, а піддонами! Як потім зізналися російська влада, в руках Мавроді виявилася сума, рівна приблизно третини державного бюджету країни. І ця сума контролювалася всього однією людиною, яка ніяк не бажала співробітничати і ділитися з владою. Ось це було вже недобре!

І хоча практично весь великий російський бізнес виріс на відвертому «киданні» вкладників, скупці за безцінь «сертифікатів» і прихватизації за копійки найприбутковіших підприємств, до цієї «економічної еліти», що народжувалась у влади питань не було. Тому що все це були «свої люди». Навіть коли в 1998 році влада сама практично влаштувала фінансову піраміду боргових зобов’язань, що закінчилася дефолтом, то винні були лише переведені на інші посади, і деякі з них працюють «на благо Росії» до цих пір. А от Сергій Мавроді, мабуть, трохи забувся і зайшов занадто далеко, а тому його швидко опустили на грішну землю.

Його «лавочку» почали пресувати, а потім просто прикрили, що, власне, і викликало обвал піраміди «МММ». Ось чому навіть з етичної точки зору Мавроді залишився чистий: хлопці, я не причому, це все влада! Але не слухаючи його виправдань, Мавроді оголосили в розшук і потім таки посадили. Щоправда, перед цим він встиг обратися в депутати Держдуми, подарувавши наостанок ще один дотепний і корисний для політиків винахід під назвою «петля Мавроді», більш відома як «карусель бюлетенів».

На свободу з чистою совістю і новим “МММ”

У 2008-му, вийшовши на свободу з чистою совістю і порожніми кишенями, прямо як Юрій Дєточкін, Сергій Мавроді спробував заробляти написанням мемуарів, але правоохоронні органи заарештували весь тираж в рахунок сплати старих боргів. Однак винахідливий геній сумував недовго. Тепер він вирішив створити оновлений проект «МММ-2011» («Ми можемо багато чого») в Інтернеті – черговий фінансовий проект, який обіцяє досить значні дивіденди – до 20% на місяць (пенсіонерам аж до 30%)! Принцип все той же, як і в старій «МММ».

«Чудова знахідка!» – Сказав би з цього приводу критик в театрі «Колумб». Дійсно, тепер за допомогою Інтернету та електронної платіжної системи «Web Money» Сергій Мавроді може працювати без оглядки на владу і правоохоронні органи. Не дарма представники російської влади відреагували на цю новину більш ніж бурхливо, тавруючи в інтерв’ю «всесвітньо відомого афериста».

Але тепер Мавроді голими руками не візьмеш!

Він взагалі може виїхати кудись на Сейшели і управляти своїм віртуальним «МММ» за допомогою ноутбука або смартфона, сидячи в шезлонгу під пальмою. І хоча сьогодні в Інтернеті повним-повнісінько подібних проектів, можна не сумніватися, що в геніального Мавроді все вийде. Не в колишньому розмаху, як було, але на хліб з ікрою цілком вистачить.

Тому якщо ви не бажаєте оплачувати цю ікру для Мавроді або ще для якогось фінансового генія, то будьте обережні і розсудливі, отримуючи спам і читаючи рекламні банери, що обіцяють вам великі швидкі гроші.