«Не допустимо перетворення освіти на бізнес!» – житомирські студенти готують мітинг

Мітинг проти нового законопроекту про вищу освіту планується на 31 січня о 15.00 біля Облдержадміністрації.

У новому законі про вищу освіту студентам пропонують платити за навчання авансом за всі чотири роки одразу, тоді вартість не буде змінюватись… В іншому випадку, якщо студент платитиме частинами, сума буде варіюватися, залежно від рівня інфляції. Також влада має намір скоротити обсяг державного замовлення у вузах.

«Чи то влада намагається ввести більше технічних професій, яких не вистачає, чи то допомогти бідним? Може, талановитим дітям дати дорогу? Якшо вже захотіли зробити по взірцю Європи, то зробіть вже тоді систему премій та стипендій, як у них, а не тільки європейську ціну на навчання ставити! Це б дозволило справді талановитим людям вчитися, а не на вулиці талановито підмітати!» – обурюється студентка Марія.

З огляду на те, що проблема в країні набуває неабиякого розмаху, житомирські студенти планують всі сили прикласти, щоб підтримати українську студенську спільноту. І заявити про незгоду із законом у своєму місті.

«Останні рішення влади в освітній сфері призведуть до тотальної комерціалізації, зростання корупції та зниження якості викладання. Іншими словами, до деградації вищої освіти. Ми не допустимо перетворення освіти на бізнес! Освіта – не привілей для багатих. Ми боротимемся за доступну і якісну освіту!» – засвідчують організатори акції в Житомирі – активісти Всеукраїнського молодіжного громадського об’єднання “Фундація регіональних ініціатив”, та незалежна студентська профспілка “Пряма Дія”.

Уля Дримба Репортер Житомира