Сало – найкраща альтернатива ковбасі

Національний наркотик, як українці ласкаво називають сало, на жаль, в останні роки втратив свою колишню популярність. Так згідно з опитуванням, лише 30% респондентів, що взяли участь в опитуванні, яке проводилося на сайті «Їмо зі смаком», заявили, що «сало – найкраща ковбаса!». Напевно, причиною тому послужило бажання наших жінок відповідати голлівудським стандартам. Адже висококалорійний продукт (а саме до таких і належить сало) не місце в раціоні худеньких. І в той же час дієтологи останнім часом починають потихеньку бити тривогу: тому що, відмовляючись від сала, українці відмовляються від … здоров’я.

Якщо ж порівнювати калорійність, то, наприклад, улюблена багатьма сирокопчена ковбаса містить не набагато менше кілокалорій, ніж сало. Для порівняння в 100 г ковбаси 525 ккал/100 г, тоді як в салі – 700 ккал/100 р. Проте, незважаючи на це користі в салі значно більше, ніж у будь-яких ковбасних виробах.

Користі більше, ніж шкоди

Як розповів гастроентеролог Олександр Кравченко: «Шкода, що наноситься салом організму, як мені здається, занадто перебільшена. Справа в тому, що користі в цьому продукті рівно стільки ж (якщо навіть не більше), скільки і в капусті. Правда, корисні речовини, які входять до складу сала, безумовно, інші, але і без них людський організм не може працювати чітко».

Наприклад, у салі є арахідонова кислота, яка входить до складу клітинних мембран, а також необхідна серцевійї тканині. Крім того, сало багате й іншими жирними кислотами, в тому числі лінолевої, ліноленової, олеїнової, пальмітинової. І якщо навіть це вас не переконало в користі цього продукту, знайте, що сало також здатне виводити токсини з організму, покращувати обмін речовин. А якщо їсти його з зубчиком часнику, то можна ще й імунітет зміцнити.

У чому проблема

Чому ж при такому наборі корисних для людського організму компонентів, сало виживає з раціону сучасного українця? На жаль, цей продукт потрапив під «обстріл» дієтологів, гастроентерологів через підвищену калорійність. Однак якщо його їсти в міру, тоді і про зайву вагу не доведеться замислюватися. І зайвий тому доказ дієта пана Яна Кваснєвського, який вважає, що якщо їсти регулярно сало, то ні овочів, ні фруктів людині не треба. І в Польщі вже сьогодні налічується до 2 мільйонів прихильників цієї дієти, за допомогою якої худі набирають вагу, а щільні – худнуть.

Українські дієтологи не настільки категоричні і вважають, що в усьому необхідна міра. «По шматочку сала двічі на тиждень, та ще вприкуску з овочевим салатом або печеною картоплею буде достатньо для того, щоб і насолодитися смаком, і підтримати здоров’я, і не погладшати», – зауважує гастроентеролог Олександр Кравченко.

Як вибрати правильний продукт

Однак купуючи сальце до вечері, треба знати, яке саме принесе найбільшу користь. Як зазначає пан Кравченко: «Краще всього є звичайне, солоне сало. Від копченостей краще, звичайно, відмовитися. А якщо ви любите смажене, то краще його не вижарювати повністю, а лише злегка підігріти. Так продукт буде краще засвоюватися».

Колір може бути білим або рожевим, але однорідним. У свіже сало легко входить ніж. І принюхатися не забудьте, щоб ненароком не купити продукт від невихолощенного кнура або свиноматки: будь-який сторонній запах неприйнятний.

Також, за словами бувалих покупців, шкурка сала повинна бути гладкою, без щетини і обов’язково на ньому має бути клеймо ветеринарного лікаря.

За матеріалами: Багнет