Шість нових версій про кінець світу

Питання настання кінця світу розбурхує людство ще з давніх часів – його пророкували і шамани при первісно-общинному ладі, і священики християнської церкви, і нинішні лідери всіляких сект. Як бачимо, жодне з численних пророцтв так і не збулося – тільки з 1950-го року людство пережило близько 60-ти «кінців світу».

Проте кожного разу з наближенням чергової дати Апокаліпсису серед людей починаються хвилювання, які іноді призводять до трагедій. Наприклад, в історії добре відомий випадок, коли в 1900-му році в Росії сотні членів «Червона Смерть», чекаючи кінця світу, зробили самоспалення. Також всі пам’ятають секту «Біле братство», що діяла на початку 90-х – її адепти, будучи впевненими в швидке настання Апокаліпсису, продавали майно і йшли з сімей.

Відносини православної церкви до провісників дати кінця світу однозначно негативне. «У Священному Писанні чітко сказано, що ніхто не знає дати, крім Отця Небесного», – говорить священик отець Миколай зі столичного храму Миколи Набережного.

Зараз ця проблема як ніколи актуальна – через рік, у 2012-му, нам в черговий раз пророкують кінець світу, який настане нібито за передбаченням індіанців племені майя (їх цивілізація закінчилася ще в IX столітті). На цю тему знімають художні фільми, пишуть романи, статті в ЗМІ та сюжети на ТБ, словом, заробляють гроші.

ЗІТКНЕННЯ З 10-ю ПЛАНЕТОЮ

Якщо керуватися міркуванням від протилежного і автори прогнозу Апокаліпсису в 2012-му році мають рацію, то, судячи з того, що сьогодні ніяких об’єктивних причин для самознищення людства немає (ризик ядерного конфлікту в світлі політики роззброєння мінімальний, міжнародний тероризм більш-менш побороли, запас природних ресурсів за рік явно повністю не вичерпається, а смертельні віруси так швидко не розмножуються), то для повного зникнення людства повинна з’явитися зовнішня загроза – зіткнення з великим космічним об’єктом. Існують припущення, що це буде зіткнення з міфічною 10-й планетою Сонячної системи, яка раз на 4-5 тис. років проходить поруч із Землею і створює на нашій планеті серйозні катаклізми – землетруси, повені, пожежі. До речі, якщо ця версія вірна, то вона пояснює швидке вимирання динозаврів і початок Льодовикового періоду.

У 2005-му дійсно NASA заявило про відкриття десятої планети. Але ця планета, по-перше, дуже мала, по-друге, рухається виключно по своїй орбіті. А от імовірність зіткнення з великим метеоритом і справді є, але дуже-дуже низька – від 0,3 до 1 відсотка.

ПРОКИНЕТЬСЯ ДРЕВНІЙ ВУЛКАН

Цей сценарій виник відразу після вивержень вулкана в Ісландії навесні 2010 року, що перешкодили нормальному повітряному сполученню в Європі.

Якщо прокинеться ще якийсь древній вулкан, він може викинути в атмосферу гігантську хмару попелу і пилу. Промені Сонця не зможуть нагрівати поверхню Землі, і настане «ядерна зима».

Згідно з розрахунками Всесвітньої метрологічної організації, до кінця світу такий варіант розвитку подій міг би навести лише в тому випадку, якщо б сила вибуху була здатна підняти в атмосферу близько 30 тисяч тонн вулканічного попелу і пилу. З урахуванням щільності такої вулканічної субстанції обсяг піднятого в небо грунту представляється величиною порядку 23 тисяч кубометрів.

Однак сучасні методи спостереження за вулканами повинні дати надійний прогноз у разі «підготовки» виверження такої величини, яке могло б стати причиною кінця світу у 2012 – ні через рік, ні через два вивержень великої потужності не очікується. Імовірність описаного вище сценарію трохи вища, ніж у випадку з зіткненням з метеоритом, але також мінімальна – до 2%.

АТАКА ПРИБУЛЬЦІВ

Ще один варіант загрози з космосу, яка може призвести до кінця світу, – напад з боку розумних інопланетян з метою захопити нашу планету. Що саме станеться в разі такої атаки – докладно описано в численних фантастичних книгах і показано у фільмах з різними розв’язками – від варіанту Герберта Уеллса, за яким прибульці загинуть від земних бактерій і вірусів (у творі «Війна світів»), до ситуації в американському телесеріалі «Візитери» 2010 року – прибульці проведуть процес терраформування Землі з метою перебудови її під свої потреби, а людей будуть використовувати для розмноження. Щоправда, все це – не більше ніж фантазія письменників та режисерів.

Справа в тому, що до тих пір, поки переконливих доказів існування інопланетного розумного життя немає, по відношенню до будь-якого з перерахованих вище варіантів розвитку подій навіть неможливо застосувати теорію ймовірності. Можна сказати, що з наукової точки зору така подія знаходиться в стані «квантової невизначеності» – до тих пір, поки прибульців ніхто не бачив, вони або існують, або не існують, відповідно, або прилетять, або не прилетять. До моменту ж доведеного контакту можна придумувати все що завгодно, аж до того, що вони вже знаходяться серед нас. Але в цьому випадку ймовірність того, що Земля підходить для їх форми життя, або того, що вони схожі на землян, є невисокою, адже інопланетні гості можуть бути і неуглеродною формою життя, і являтися до нас у вигляді вірусів або навіть променів світла.

СИЛЬНИЙ СПАЛАХ НА СОНЦІ

Чисто теоретично на Сонці може раптово виникнути спалах, який підвищить енергію світлового потоку одержуваного Землею в десятки і сотні разів. Якщо таке станеться, то кінець світу буде дійсно кінцем: гігантський протуберанець зможе досягти Землі вже через 11 хвилин після свого утворення на поверхні Сонця. І навіть якщо це буде короткочасний процес, все одно озоновий шар нашої планети буде моментально знищений, і цивілізація загине. Доб’є все живе жорстке гамма-і рентгенівське випромінювання, згубний для будь-якого організму.

Але все ж таки вік Сонця і характер його «горіння», який зберігає свою стабільність протягом мільйонів років, роблять цю версію кінця світу малоймовірною. І якщо судити по геології пластів земної кори, то в найближчому історичному минулому таких явищ, які б могли стати причиною кінця світу і знищили б все живе на Землі, не траплялося. Значить, не слід чекати на них у найближчому майбутньому. Вчені визнають, що в далекому майбутньому Сонце дійсно може перетворитися на червоного гіганта, але станеться це аж не в 2012 (ймовірність – близько 0,5%), а через 5 млрд років.

НОВИЙ CМЕРТЕЛЬНИЙ ОРГАНІЗМ

Фантасти в книгах і численних фільмах часто описують його як атаку вірусу нового типу, який вбиває все людство (або перетворює на вампірів). Але ймовірність настання кінця світу з цієї причини є невисокою (до 5%). Рівень інформованості населення та самопоглинаючий характер епідемій, коли різкий спалах захворюваності і смертності просто позбавляє вірус тих об’єктів (людей), за допомогою яких він міг би поширюватися (вони просто вимирають). Решта ж встигають прийняти заходи.

Ще одним варіантом з тієї ж серії може стати результат розведення генномодифікованих організмів, які можуть розмножитися настільки, що вб’ють все живе. Наприклад, новий вид попелиці, яку не їдять птахи або комахи. Вона стає здатною швидко розмножуватися без природних ворогів.

У результаті нестримного розмноження вона з’їсть рослинність (дерева і чагарники влітку, а траву навіть взимку під снігом), значно скорочуючи постачання кисню в атмосферу. У результаті переважна кількість живих організмів гине, разом з людьми. Імовірність такого сценарію – не більше 10%, що досить високо.

РОЗЛОМ ЗЕМЛІ

Як відомо, тектонічний процес (формування поверхні Землі) почалася близько 3,8 млрд років тому і буде тривати нескінченно. Колись існував єдиний материк – Пангея, який з часом розділився на два континенти. Північний континент Лавразія пізніше розколовся на Євразію і Північну Америку, в той час як з південного континенту Гондвана пізніше утворилися Африка, Південна Америка, Індія, Австралія та Антарктида. А що, якщо нинішні материки знову захочуть розділитися в 2012-му році? У такому випадку нас будуть чекати землетруси, цунамі, повені та безліч інших катастроф, у тому числі голод і війни. Але вірогідність такої події найближчим часом дорівнює 0,5%.

Справа в тому, що хоча з аналізу переміщень континентів було зроблено емпіричне спостереження, що континенти кожні 400-600 млн років збираються у величезний материк, що містить в собі майже всю континентальну кору – суперконтинент, але сучасні континенти утворилися 200-150 млн років тому і зараз знаходяться на етапі майже максимального роз’єднання. Тобто приблизно 200-400 млн років у людства ще є в запасі. А до того часу, можливо, люди освоять і інші планети або навчаться попереджувати переміщення плит і будуть мігрувати заздалегідь. У будь-якому разі в наступному році ніяких катастроф такого роду нам точно не загрожує.

ЧИ ВАРТО ВІРИТИ ІНДІЙЦЯМ МАЙЯ

Сьогоднішня версія Кінця світу заснована на тому, що його нібито пророкували жерці майя, які саме з цією метою не продовжили свій календар після 2012-го року. Мовляв, майя говорили, що з моменту створення роду людського минуло вже чотири цикли, або «Сонця», і кожен цикл завершується практично повним знищенням цивілізації, що жила в цьому циклі. Змінилися чотири людські раси, які загинули під час великих катаклізмів. І лише деякі люди залишилися в живих, повідавши про те, що сталося. Зараз ми живемо в останній напередодні П’ятої Епохи Створення, або «П’ятого Сонця». Ходять чутки, з посиланням на майя, що після закінчення нинішнього, 5126-річного, циклу відбудеться якийсь рух Землі – це спричинить за собою знищення нашої цивілізації.

Цікаво, що 21 грудня 2012 року – день, коли закінчується календар майя, буде парад планет: Сатурн, Юпітер, Марс і Земля вишикуються в одну лінію. Невже і справді настане кінець світу? Справа в тому, що великий парад планет відбувається кожні 18-20 років – за такою логікою тільки в XX столітті мало статися 5 кінців світу.

Також питання: хто є першоджерелом цієї легенди. Адже, за даними професора Жерадо Алдан з Каліфорнійського університету, немає жодного письмового джерела майя, в якому було б прямо або побічно зазначено, що кінець їх календаря відповідає кінцю світу. Вчені вважають, що календар не продовжили далі просто через непотрібність – він був виготовлений з достатнім запасом і, як бачимо, пережив і саму цивілізацію майя.

5 ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ЛЮДСТВА

Якщо ми не змінимо своє ставлення до планети, кінець світу настане вже через 100 років – виключно в результаті життєдіяльності людини.

Ядерна енергія. У разі навіть недовгої термоядерної війни або масових аварій на атомних станціях від радіоактивного забруднення загине кожен другий чоловік (3-3,5 млрд). Також проблемою є поховання радіоактивних відходів.

Перенаселення. У разі якщо кількість людей на Землі перевищить відмітку в 10 млрд, планеті не вистачить ресурсів питної води.

Забруднення екології. Вже зараз навколишнє середовище катастрофічно забруднена, а біорізноманіття знижується – це призводить до поширення випадків онко-та серцево-судинних захворювань.

Виснаження ресурсів. При нинішньому споживанні нафти вистачить від сили на 40-50 років, основних кольорових металів (міді, олова, цинку, срібла) – на 60-70 років, залізних і уранових руд – на 100 років, вугілля і газу – на 30-40 років .

Голод та епідемії. Станом на грудень 2008 року число голодуючих у всьому світі перевищила 960 мільйонів чоловік, а поширення епідемій нових вірусів загрожує життю кожної 5-ї людини (1,5 млрд чоловік).

За матеріалами: Сегодня

Репортер Житомира