Телефонні шахраї придумали новий вид афер

Мобільні шахраї стають все спритнішими. Якщо раніше вони просто писали повідомлення “мама, кинь грошей на цей номер”, то тепер примудряються запускати на телефони довірливих абонентів шкідливе ПЗ, яке переводить гроші на рахунки зловмисників.

Оператори попереджають: якщо ви отримали SMS із приблизно таким текстом: “Poluchen MMS podarok ot” Katya “dlya abonenta +3ХХХ ХХХХХХХ. Otkroite: http://my605.my1.ru/606.jar”, – не натискайте на посилання. При спробі її відкрити, на телефон автоматично скачується і запускається java-додаток, що містить шкідливі програми. Ці програми надсилають SMS з переказом коштів на номери шахраїв, які потім швидко виводять гроші зі своїх мобільних рахунків.

Оператори рекомендують абонентам не публікувати свої дані на різних інтернет-ресурсах (наприклад, на сайтах знайомств) і не відкривати додатки, які прийшли під виглядом електронних привітань, подарунків, фотографій з незнайомих телефонних номерів.

Крім цього, зараз відзначений сплеск шахрайств, пов’язаних з модифікацією вірусу Trojan Winlock, який блокує роботу комп’ютера під управлінням ОС Microsoft Windows. Якщо раніше цей вірус просив відправити платне SMS на короткий номер, обіцяючи нормалізацію роботи системи, то зараз для позбавлення від такого ж вірусу шахраї просять поповнити мобільний рахунок абонента “Білайн”. У відповідь шахраї обіцяють надіслати на телефон SMS з кодом розблокування або запевняють, що потрібний код буде прямо на чеку. Природно, всі спроби отримати код не увінчуються успіхом.

Маскуючись під банки

Один чоловік отримав SMS з незнайомого номера. У повідомленні говорилося, що банківська картка абонента заблокована, вся інформація по телефону. У банку, проте, запевнили, що з картою все гаразд, і попередили, що банк завжди відправляє SMS з короткого номера. При цьому за номерами, з яких приходять подібні повідомлення, ні в якому разі не можна дзвонити.

“Вишли грошей здрастуй мама”

Варто згадати і атаку “в лоб”, коли SMS-шахраї розсилають повідомлення приблизно такого змісту: “Мама, поклади мені грошей на цей телефон, той заблокований, потім розповім”. Для більшого ефекту можуть підписати, що потрапили в аварію або що трапилося будь-яке інше нещастя.

Останнім часом популярні повідомлення про нібито отримані подарунки. Для отримання одних на телефонний номер пропонується відправити SMS з кодом учасника, для інших – прямо просять сплатити мито.

Ще один спосіб виманювання грошей: вам дзвонить “представник оператора” і повідомляє, що ви стали переможцем акції. Він пропонує купити ваучер поповнення на велику суму і повідомити секретний код, після чого сума поповнення нібито подвоюється. Якщо сумніваєтеся, зателефонуйте в офіційний Центр обслуговування абонентів і уточніть, чи справді акція проводиться. Крім того, всю інформацію про акції оператори публікують на своїх сайтах.