Як житомирянам економити на електроенергії, коли тарифи підвищать

З 1 лютого в країні підвищуються тарифи на електрику. За кожний спожитий понад норму кіловат доведеться заплатити на 7,31 коп. більше. За прогнозами експертів, подорожчання торкнеться кожної другої української родини. Як заощадити на електроенергії?

Подорожчання не вирішить проблеми ні споживачів, ні енергетиків. Правда, в Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) повідомили, що українці оплачували лише 28% вартості електроенергії.

Тому підвищення тарифів – міра назріла і вимушена. Але й тепер споживачі платять зі знижкою. Незалежні експерти дотримуються іншої думки. “Кошти від підвищення тарифів не будуть спрямовані на модернізацію електромереж. Підвищення ціни – виключно лобістське рішення, – повідомив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко. – Процес тарифоутворення непрозорий, замість розумної політики ціноутворення НКРЕ змушене приймати рішення, продиктоване політиками. Нинішнє розділення на два тарифних плани складно проконтролювати, а будь-яка різниця в ціні – це можливість корупції. При цьому про підвищення якості послуг мова не йде”.

За повідомленням директора Інституту міста Олександр Сергієнко, підвищення плати за електроенергію торкнеться практично кожної української родини: “З 17 млн домогосподарств як мінімум 12-13 млн сімей перевищать норму в 150 кВт/год на місяць. Навіть молода сім’я, де є тільки холодильник, пральна машина, телевізор і мікрохвильова піч, перевищить встановлену норму, яку інакше як профанацією назвати не можна. У всьому світі діє правило: коли купуєш більше товару, то платиш менше. З українською електроенергією все навпаки. Я вважаю, що енергетики намагаються за рахунок внутрішнього споживача компенсувати заниження ціни електроенергії, яка йде на експорт. При цьому якість поставлених потужностей і самі електропередавальні мережі зношені і не ремонтуються”.

У НКРЕ стверджують протилежне: більше 150 кВтг споживає менше третини українських споживачів, а тому більшості громадян подорожчання не торкнеться. Так, за даними начальника відділу методології розрахунку тарифів НКРЕ Руслана Кайдаша, за новими тарифами будуть платити приблизно 6 мільйонів абонентів. Якщо споживання сім’ї становить близько 200 кВтг, то в результаті подорожчання доведеться доплатити менше 4 грн – не 12,18 грн, а 15,83 грн. У тих, хто користується кондиціонером, обігрівачем або бойлером, доплата становитиме і 18 грн. Крім подорожчання електроенергії, постійні нарікання викликає якість електрики в будинках. У результаті стрибків напруги псуються дорогі прилади, а з-за недостатньої напруги в мережі неможливо включити деякі електроприлади. А іноді доводиться сидіти в напівтемних приміщеннях.

Давно викликає нарікання споживачів відсутність дешевих нічних тарифів. Подібний спосіб економії використовується не тільки в Європі, але застосовується і росіянами. Ідея полягає в тому, що включення електроприладів після півночі і до ранку, коли споживання в мережі мінімальне, оплачується за нижчим тарифом. Це вигідно як споживачам, так і енергопостачальній компанії, яка може збалансувати навантаження в мережі.

Ціна економії

Заощадити на електроенергії допомагають сучасні технології та обладнання. Однак вартість їх установки в залежності площі житла починається від $600, що окупається роками.

Найпопулярніша – поширена на Заході концепція “розумного будинку” – передбачає використання сучасних дистанційних автоматичних пристроїв (вимикачів, реле, трансформаторів, терморегуляторів, світлосигнальної арматури). За оцінками фахівців, витрати на електроенергію із застосуванням таких технологій можуть бути знижені в 8-10 разів. Принцип дії системи передбачає, що за відсутності людей енергія на обігрів та освітлення приміщень не використовується. Нагрівати воду і опалювати приміщення апаратура починає автоматично тільки в запрограмований час. У наших умовах можна непогано заощадити, якщо експлуатувати прилади класу А, простіше кажучи, енергозберігаючу побутову техніку. Наприклад, добове споживання струму класними холодильниками на 30-40% менше, ніж аналогічних моделей.

Крім заміни всіх ламп розжарювання на енергозберігаючі, стандартним рішенням стала заміна телевізорів і комп’ютерів на прилади з плазмовими екранами, а холодильники – на ті, в яких не утворюється лід. Ще один спосіб зниження енерговтрат в квартирі – ефективна вентиляційна система, яка повинна забезпечувати приплив свіжого повітря без протягів. Якщо повітря з вулиці встигає нагрітися, перш ніж потрапляє в житлові приміщення, то додатковий підігрів в кімнатах не буде потрібний. В основному у більшості українців стоять системи водяного опалення з чавунними або сталевими радіаторами. В ідеалі опалювальні прилади повинні мати гарну тепловіддачу.

Інші економні пристрої – світлорегулятори. З їх допомогою можна задавати необхідну інтенсивність освітлення в кімнатах. Також світлорегулятори виконують функцію звичайних вимикачів світла. Нікому не подобається жити в погано опалювальному або слабо освітленому будинку, без гарячої води, холодильника, телевізора та інших зручностей. Проблеми електромереж підштовхнули розвиток ринку пристроїв, що дозволяють компенсувати недоліки вітчизняних електромереж. Зараз прилади, що допомагають скоротити вдвічі споживання електроенергії без шкоди для споживачів та виробників, з’явилися у продажу.

Першою на ринок вийшла продукція китайського виробництва. “Китайські прилади не економлять електроенергію. За рахунок генерації струмів високої частоти вони просто пригальмовують обертання лічильника, – зазначив експерт. – Споживач платить менше, а виробник не помічає обману”. Банально, але ефективно.

Фахівці з економії можуть визначити, де в будинку енергія витрачається марно, і знайти способи знизити непотрібні втрати без збитку для комфорту або розваг. Залежно від типу енергокомплексу економія може скласти від 11 до 40%. За словами Сергієнка, найбільш поширені станції енергозбереження досить дорогі.

“Пристрій для підвищення ККД на одну фазу коштує 1000 грн, а для приватного будинку, як правило, потрібно станція на три фази. Ціна такого приладу – близько 5000 грн, – відзначає експерт. – А це не кожній сім’ї по кишені”. На думку Сергієнка, саме електрозберігаючі станції будуть особливо користуватися попитом в приватних будинках, де опалювання не центральне, де використовують електрику.

Одним із маловідомих, але дієвих способів економії електроенергії є звичка виймати штекер домашніх електронних приладів з розетки навіть після їх вимикання кнопкою On/Off. Більшість приладів продовжує споживати певну кількість електроенергії, навіть в режимі очікування. Наприклад, середній комп’ютер за годину споживає від 350 ват. Тобто як 3-4 стоватні лампи розжарювання. А у деяких з нас стаціонарні комп’ютери працюють цілодобово. Потрібно завести правило: переводити комп’ютер в “сплячий режим” автоматично, якщо він не працює більше 20 хвилин. Це рівнозначно виключенню освітлення у двох кімнатах.

Під час роботи CD/DVD приводу у вашому комп’ютері або ноутбуці витрати електроенергії значно зростають. Краще відмовитися від перегляду фільмів або прослуховування музики безпосередньо з компакт-дисків. Можна скопіювати файли на жорсткий диск комп’ютера і запустити їх звідти.

За матеріалами: topmedia.com.ua