Житомирський таксист так злякався, коли збив пішохода, що зник із місця скоєння наїзду

Життя людині іноді можна врвятувати найменшим – хоча б своєчасним повідомленням до медичного закладу! Напевне, не останню роль у цьому відіграють інстинкт самозбереження, оманливе почуття безкарності або маревна надія обійти закон. Проте, як би хто це не назвав, слід нагадати водіям: принцип невідворотності покарання засвідчує, що відповідати за скоєне усе ж таки коли-небудь доведеться. Коли – це лише питання часу…

У цьому особисто переконався водій однієї з житомирських служб радіотаксі. Робоча зміна у ніч 13-го січня видалася для нього нібито й звичайною. Але вже під ранок чоловік явно відчував утому від нічної роботи, а передранкові сутінки з туманом та мрякою вдвічі ускладнювали дорожні умови, в яких йому доводилося працювати. Зміна вже майже закінчилася, таксистові залишилося виконати лише останнє замовлення, задля чого він вирушив у район Крошні.

За інформацією ВЗГ УМВС, близько о пів на п’яту ранку, проїжджаючи вулицею Щорса, якраз на пішохідному переході таксист раптом відчув глухий удар об його машину. Водій зупинився і вийшов з автомобіля. Трохи позаду авто на проїзній частині лежав чоловік. Зрозумівши, що пішохід потрапив під колеса його автівки, водій не на жарт перелякався. Спитавши тремтячим голосом у потерпілого, чи з ним усе нормально, і почувши сяку-таку відповідь, таксист позадкував до своєї машини, сів за кермо і подався куди далі від місця скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Ольга Номерчук, УДАІ УМВС України в Житомирській області: “Випадкові перехожі, що мимоволі стали свідками ДТП, викликали потерпілому карету «швидкої». А заодно повідомили й правоохоронців. За словами свідків працівники Державтоінспекції, що терміново прибули на місце аварії, встановили марку та колір автомобіля таксі, що збив людину. Патрульні наряди ДАІ, що працювали в місті, були зорієнтовані на розшук даного автомобіля та його водія. Свідки вказали, що таксист нібито направлявся на виїзд з міста.”

Вже за півгодини потому, прочісуючи міські вулиці на виїзді з Житомира, працівники ДАІ натрапили на чоловіка, який у таку ранню пору затіяв прибирання, і виносив з одного з дворів приватного сектору якесь сміття. Правоохоронці придивившись до непотребу, виявили, що це не що інше, як уламки від фари автомобіля. Підозри даішників лише укріпилися, коли вони, прослідувавши за чоловіком, увійшли у подвір’я домоволодіння, де побачили автомобіль таксі, за ознаками схожий на розшукуваний.

На те, що автівка була учасницею дорожньо-транспортної пригоди, вказували механічні пошкодження, характерні для наїзду на пішохода. Та й господар машини, який знаходився на подвір’ї, аж ніяк не намагався відбріхуватися й сумлінно зізнався у тому, що саме він є винуватцем ДТП, у якій постраждала людина.

Свої дії затриманий таксист пояснює банальним переляком

Він був настільки шокований тим, що збив людину, що спробував утекти. В той момент він навіть і не думав, куди, лише згодом згадав, що неподалік живе його товариш. На подвір’ї його господарства таксист і сподівався сховати свій автомобіль.

Наразі за даним фактом тривають перевірки, за результатами яких буде порушено дві кримінальні справи. Горе-водієві доведеться відповідати і за скоєння дорожньо-транспортної пригоди, й за те, що залишив постраждалу людину в небезпеці.

Як показує аналіз, найбільша кількість постраждалих з числа подібних автопригод – пішоходи та велосипедисти. З цих категорій минулого року 70 осіб стали жертвами чи то власної недбалості, або неуважності горе-водіїв, що не побажали залишатися на місці скоєння ДТП до прибуття працівників ДАІ.

Репортер Житомира