Житомиряни відпочиваючи в Криму платитимуть туристичний збір?

Влада цілого ряду кримських міст мають намір брати з туристів і курортників туристичний збір, який, відповідно до нового Податкового кодексу, з 1 січня вводиться до числа місцевих податків.

Зокрема, за інформацією Міністерства курортів і туризму АРК, про намір ввести такий податок на минулому тижні заявила влада Севастополя, Сімферополя, Євпаторії та Алушти.

У зв’язку з цим Мінкурортів АРК звернулося до міських, селищних та сільських рад автономії з пропозицією ввести туристичний збір у розмірі 1% від вартості тимчасового мешкання – повідомляє Сегодня . За попередніми розрахунками міністерства, в результаті введення такого збору і «за умови повної детінізації туристичного ринку» у місцеві бюджети можливе надходження близько 150 млн грн щорічно.

Крім того, як відзначили в Мінкурортів АРК, введення туристичного збору дозволить запровадити новий критерій оцінки ефективності туристичної індустрії – за кількістю діб курортників і туристів, яка раніше ніколи не застосовувалася в Криму.

Відповідно до нового Податкового кодексу, туристичний збір може становити від 0,5% до 1% вартості тимчасового мешкання, без урахування витрат на харчування, побутові послуги, телефонні рахунки. Збір стягується з громадян України, іноземців, а також осіб без громадянства, які прибули на територію того чи іншого регіону, де введено такий податок. Від сплати цього збору звільнені інваліди, діти-інваліди та особи, які їх супроводжують (не більше одного супроводжуючого), особи, які прибули у відрядження; ветерани війни, особи, які прибули за путівками в санаторії та пансіонати, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС і т.д .

Туристичний збір можуть стягувати з туристів готелі, кемпінги, санаторії, квартиро-посередницькі організації (що направляють туристів на поселення в будинки або квартири, що знаходяться у власності або оренді), а також суб’єкти, уповноважені місцевими радами стягувати цей збір.

Влада Києва, Кам’янець-Подільський, Львова, Тернополя, Івано-Франківська та Маріуполя вже прийняли рішення про введення туристичного збору в розмірі 1% від вартості проживання в об’єктах розміщення.

Хто наступний?