Чим ближче АЗС до будинку, тим більше вірогідність раку

Бажаючим змінити місце проживання на нове слід бути обачними і вибирати його так, щоб поблизу не знаходилось АЗС.

Про це попереджають вчені з університету іспанського міста Мурсія (Universidad de Murcia), що проводили дослідження місцевих автозаправних станцій на предмет токсичності повітря. Результати їхніх досліджень є актуальними і для нашої країни.

Повітря на заправних станціях і поблизу них забруднене насамперед випарами, що утворилися з вихлопних газів і палива, що вилився з автомобілів. Іспанці зробили виміри в різних частинах міста і вирахували рівні бензолу та вуглеводнів на трьох автозаправних станціях. Основною метою дослідження було визначення відстані, на якій забруднюючий ефект АЗС зникає.

У всіх трьох випадках радіус присутності забруднюючих речовин досягав 100 метрів, хоча значне забруднення спостерігалося ще на відстані близько 50 метрів. Вчені відзначили, що рівень забруднення залежить від кількості бензоколонок, обсягу перекачуваного палива, інтенсивності транспортного потоку, оточення (щільність забудови, дерева) і погодних умов.

На показники забруднення істотно впливає інтенсивність автомобільного трафіку навколо АЗС. Якщо рух автомобілів в районі, прилеглому до автозаправної станції, дуже інтенсивний і його викиди перевищують забруднення від самої станції, то шкідливий вплив АЗС на навколишнє середовище просто залишається непоміченим.
Виходячи з результатів дослідження, вчені вважають, що АЗС повинна знаходитися на відстані не менше 50 метрів від житлових будинків і не менше 100 метрів від таких об’єктів, як лікарні, поліклініки, дитячі сади, школи і будинки пристарілих. Також рекомендується врахувати шкідливий вплив АЗС на здоров’я людей при проектуванні обладнання автозаправок і його обслуговуванні.

Нагадаємо, що великі дози бензолу викликають нудоту і запаморочення і можуть призвести до летального результату. У малих дозах бензол здатний викликати лейкемію (рак крові) та дефіцит червоних кров’яних тілець. У 2004 році в журналі Science публікувалося дослідження, в якому стверджувалося, що тривалий вплив бензолу в кількості, яка в більшості країн вважається безпечною, здатний призвести до змін кісткового мозку. Однак ця робота зазнала критики, оскільки учені могли не врахувати безліч інших факторів, наприклад якість харчування.

За матеріалами: Обозреватель