Даішникам хочуть чесно платити відсоток з хабара. Що загрожує водієві

ДАІ вирішила почати рік з жорстокої боротьби з хабарниками на дорогах, причому шукають їх серед автолюбителів, які пропонують даішникам «на лапу». В Одеській області днями співробітники ДПС зловили двох водіїв при спробі дати хабар у 200 гривень, і наразі вирішується питання про порушення кримінальних справ. За статтею 369 КК України їм загрожує штраф до 8,5 тисячі гривень або обмеження волі до 5 років. А нещодавно п’ять водіїв-хабарників затримали в Києві. Щоправда, юристи кажуть, що за всю історію незалежності України вони не пригадують жодного випадку, коли б водія посадили за спробу дати хабар працівникові ДАІ. У МВС це підтверджують: кримінальні справи проти водіїв хоча і заводять, але максимум їм виписують штраф (і то не завжди).

Тим більше довести, що водій давав хабар, практично неможливо. «По-перше, потрібні вагомі докази, – говорить відомий адвокат, що захищає інтереси автомобілістів, Олексій Святогор. – Однієї заяви співробітника ДАІ і купюри – мало, адже він потерпіла особа. Можна впертися, що даішникові нічого не давав, і гроші ці вперше бачиш. Потрібна спецоперація з фіксацією передачі хабара на відео, крім того, необхідно скласти протокол при понятих про те, що до моменту спілкування з водієм у правоохоронця взагалі не було грошей, а після з’явилися … А є стаття 370 – «Провокація хабара». Це усвідомлене створення службовою особою обставин і умов, які обумовлюють пропозицію хабара. Можна тиснути на це, говорити, що співробітник ДПС спровокував злочин».

ПОТРІБНО САДЖАТИ? У самому ДАІ, до речі, впевнені, що якщо водіїв саджатимуть за спробу дати хабар, то корупція на дорогах різко зменшиться. Адже в даному випадку, як правило, інспектори не вимагають хабар (хоча часто прямо натякають) – водії самі пропонують «вирішити питання», давши «на лапу» даїшнику суму меншу, ніж належить заплатити за порушення офіційно. Якщо водій гроші не дає, то інспектор просто виписує штраф. А якщо водій буде боятися давати гроші, то, відповідно, і вся корупція зійде нанівець. «Водії нелякані, а так їм діставати купюру було б страшно, знаючи, що за це можна в тюрму загриміти, – каже командир батальйону ДПС в одній з областей України. – З іншого боку, щоб у співробітника ДАІ був стимул не в кишеню гроші пхати, а здавати порушника, потрібно зробити так, щоб від цього хабара він отримував 10% в якості премії».

А от Олексій Святогор вважає, що покарання водіїв ситуацію з корупцією не виправить: «Нічого не зміниться. Адже у водія не виникає бажання просто зупинитися і дати даїшнику грошей. Проблема в тому, що на дорогу ставлять співробітників ДПС із зарплатою 1000 гривень, ось він і змушений заробляти як може. У першу чергу боротися з корупцією потрібно в системі. Збільшувати зарплати правоохоронців і садити їх за те, що беруть хабарі».

ЩО ЗАГРОЖУЄ «ДАЮЧОМУ» ВОДІЄВІ

Згідно із законом за дачу хабара навіть у 20 грн. – штраф до 8,5 тис. грн. або обмеження волі на 5 років. Але якщо вчасно зізнатися у гріху – від відповідальності звільняють.

Руці, що дає загрожує:

1. При першій дачі хабара (навіть 20 грн.): 3400-8500 грн., або обмеження волі від 2 до 5 років.

2. Повторна дача хабара: позбавлення волі від 3 до 8 років з конфіскацією майна або без неї.

3. Якщо щодо людини, яка дає хабар, мало місце вимагання грошей, або якщо після дачі хабара і до порушення кримінальної справи людина добровільно зізнався у злочині, він звільняється від відповідальності.

Руці, що бере загрожує:

1. При першому отриманні хабара: штраф 12 750-25 500 грн. або позбавлення волі від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

2. Одержання хабара у великому розмірі (більше 3400 грн.) або повторно: позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна і позбавленням прав обіймати певні посади до 3 років.

3. Одержання хабара в особливо великому розмірі (більше 8500 грн.): позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням прав обіймати певні посади до 3 років та конфіскацією майна.

Як спіймати водія на хабарі:

Співробітнику ДАІ потрібно мати відео-та аудіозаписи дачі хабара, в присутності понятих запротоколювати відсутність будь-яких коштів у співробітника ДАІ і поява у нього грошей під час спілкування з водієм.

За матеріалами: Сегодня

Репортер Житомира