Десять цікавих фактів про e-mail

У 90-х роках електронна пошта затьмарила факси та звичайну пошту. Свої позиції вона продовжує утримувати до цих пір, хоча соціальні медіа прийшли в особисте онлайн-листування. Ми відправляємо листи щодня, але як багато ми знаємо про електронну пошту? «Руформатор» пропонує добірку цікавих фактів про електронні послання.

1. Перший електронний лист

Першою людиною, що відправила повідомлення по e-mail, став Рей Томлінсон, який працював над деякими програмами для проекту Массачусетського технологічного інституту ARPANET (пізніше він еволюціонував в Інтернет). Взагалі-то перед ним не стояла задача по розробці електронного листування. Він приділив цьому час «головним чином тому, що начебто ідея здорова».

Відправлений на сусідній комп’ютер перший e-mail був маленьким, проте важливим кроком для електронних комунікацій. Точно пригадати зміст свого повідомлення Томлінсон не може, але це було щось на зразок “testing 123” або “QWERTYUIOP”.

2. Найулюбленіший пароль

Мабуть, пароль 123456 – вибір всіх часів і народів. Інтернетники продовжують довіряти йому таємниці свого онлайн-листування. Ця “таємнича” послідовність цифр стала лідером в 2009 році, коли 10 000 користувачів поштового сервісу Hotmail обрали її в якості пароля для своїх акаунтів. Проте, і в 2010, за даними Gawker, він не втратив своєї актуальності.

3. Звідки взявся спам

За свідченням однієї з найбільш поширеною версією, термін «спам» став вимовлятися після скетчу «Монті Пайтона», де хор вікінгів безперестанку виспівує хвалебну пісню м’ясним консервам (SPAM – spiced ham, гостра шинка, м’ясні консерви компанії Hormel Foods).

Сьогодні ж слово «спам» означає небажану пошту, але цьому значенню передувало й інше – будь-який вид образливої поведінки в онлайні. Таке значення термін отримав в чатах багатокористувацьких ігор.

4. «Великоднє яйце» у папці «Спам»

У деяких Gmail-акаунтах є «пасхальне яйце» від Google. При відкритті папки «Спам» зверху з’являється «реклама» смачного «спаму» і рецепти страв із консервованої свинини на будь-який смак: піца, пироги.

5. E-mail, е-майл, імейл …

Як в англійській мові, так і в українській стерігається плутанина з написанням слова e-mail. На латиниці зустрічаються численні варіанти написання: e-mail, email, Email, E-mail, E-Mail чи eMail, українською: імейл, мейл, емейл, е-майл і так далі.

То як же все-таки правильно? Все залежить від того, у кого питати. У той час як багато словників і керівництв відмовляються від дефіса і заголовних букв на користь написання “email”, видавнича інструкція Associated Press наполягає на написанні “e-mail”, так як це скорочення від “electronic mail”.

6. Символ @ в азбуці Морзе

Символ @ (в російській й українській мовах часто званий «собакою») з’явився в коді Морзе лише в 2004 році. У коді об’єднані символи для «А» і «С» (commat, скорочення від «комерційне at»).

7. Як називають символ @

Англійською мовою символ @ зазвичай іменують “commercial at”. Носії інших мов знайшли способи описати символ більш поетично, при цьому багато назв пов’язані з тваринами.

Наприклад, на італійському chiocciolina – «маленький равлик». На шведському – snabel-a, тобто «а з хоботом». . В інших мовах зустрічаються сплячий кіт, мишачий хвіст, каченя, черв’ячок і собачка.

8. Найбільш популярний поштовий сервіс

Станом на вересень 2010 року перше місце в США займав поштовий сервіс Yahoo! Mail. Друге місце у Hotmail від Windows. Третє місце дісталося Gmail.

У Росії лідером став поштовий сервіс Mail.ru станом на листопад 2010 року, його аудиторія склала 22,5 млн осіб. Поштою від «Яндекса» користуються 13 600 000 осіб, а поштою від Rambler – 5 млн. осіб

9. Перший e-mail з космосу

Перший e-mail з космосу був відправлений в 1991 році. Екіпаж STS-43 шатла «Атлантіс», використовуючи сервіс AppleLink, відправив на портативному Macintosh таке повідомлення:

«Привіт, Земля! Тебе вітає екіпаж STS-43. Це перший AppleLink з космосу. У нас тут круто, шкода тебе немає поруч … Відправляємо кріо та RCS! Аста ла віста, бейбі … Ми повернемося».

І якщо за останньою частиною послання ви здогадалися, що в 1991 році вийшов і «Термінатор-2: Судний день», то ви абсолютно праві.

10. Як зламали «мультяшний» e-mail

Зламати вдалося пошту любителя пончиків – Гомера Сімпсона. Його адреса chunkylover53@aol.com була розкрита в серії «Папа, який знав дуже мало» (The Dad Who Knew Too Little).

У 2003 році сценарист «Сімпсонів» ще відповідав на листи прихильників, що надходили на вказану електронну адресу, аж доки він остаточно не потонув у величезному потоці листів. Та одного разу ящик зламали,й усім, хто додав його до списку контактів, прийшло повідомлення. Розсилка обіцяла ексклюзивний доступ до нового епізоду «Сімпсонів», та, звичайно ж, окрім вірусів, в ній нічого не було.

І у вигляді бонуса читачам 11 факт: Значок «@» додано до колекції творів дизайну Нью-Йоркського музею.