Google і 17 великих музеїв світу відкрили онлайн-екскурсії

Компанія Google і 17 великих музеїв світу запустили масштабний проект Art Project, що дозволяє з будь-якої точки планети зробити онлайн-екскурсію по музею.

Учасниками проекту стали, зокрема, лондонська галерея Тate, мадридський музей Тіссен-Борнемісса, нью-йоркський Метрополітен-музей, паризький Версаль, Ермітаж, Третьяковська галерея, Музей Ван Гога в Амстердамі та інші.

Арт-проект – це тисячі картин, поміщених в інтернет-простірі, і 385 залів, знятих у панорамній (360 градусів) технології, яка використовується і для відомого сервісу Google Maps Street View, яка дає можливості віртуальних екскурсій.

Однак на відміну від Google Maps Street View, в Google Art Project також доступна можливість розглядати ті чи інші картини у високій якості. Усього таких картин більше тисячі.

По одній картині з кожного музею сфотографовано в дуже високій якості (близько 7 мегапікселів). Таким чином, на них можна побачити такі деталі, які неможливо помітити неозброєним оком при звичайному відвідуванні музею. Серед таких картин, наприклад, “Спальня і Зоряна ніч” Ван Гога, “У консерваторії” Мане, “Народження Венери” Боттічеллі та інші.

Інтерфейс нового сервісу дає користувачеві величезну кількість можливостей – від детального розгляду творів мистецтва, до вивчення історії твору, історії самих музеїв та інформації про художників. Інтерактивні функції дозволяють створювати власні альбоми, ділитися ними з іншими користувачами, переходити на тематичні відео в YouTube і так далі.

Як розповів на презентації в лондонській галереї Tate Britain віце-президент по розробках Google Нельсон Маттоса, проект не є комерційним і не приносить компанії прибутку.

“Це просто в рамках нашої філософії щодо збереження світової культурної спадщини”, – сказав він.

“Ми почали цей проект 18 місяців тому з музеями з дев’яти країн … Ми хочемо дати людям можливість нового досвіду зустрічі з творами мистецтва, а у Google немає ніяких комерційних вигод, просто у нас є технологія, яка дозволяє це реалізувати”, – сказав він.

Автори проекту кажуть про те, що поки сервіс тільки набирає оберти, тимчасових рамок реалізації немає, як і обмежень на кількість учасників. Наприклад, якщо в число перших музеїв не потрапили деякі самі знамениті світові музеї, це лише означає, що на даний момент з різних причин вони не беруть участь, але можуть приєднатися пізніше.

За матеріалами: РИАновости