Хто має дачу за Житомиром – не тягніть з перевіркою. Можливо її вже обікрали!

З настанням зимового періоду будинки дачників Житомирщини стають ласою наживою для різного роду крадіїв. Хвиля дачних крадіжок на території області здійнялася ще наприкінці листопада 2010 року. І така ситуація повторюється з року в рік.

Так, днями в Черняхівському районі від «вилазок» зловмисника постраждали двоє жителів Житомира. 1 лютого вони вперше за зимовий сезон приїхали до своїх дач. Обуренню житомирських пенсіонерів не було межі – їхні будиночки хтось «почистив». Тому вони, не гаючи часу, звернулися до працівників Черняхівського райвідділу міліції. Опитування селян та ймовірних свідків дало бажаний результат. Як з’ясувалося, дехто з них бачив свого односельчанина, який пробирався до помешкань житомирян.

Під час «походів» чолов’яга привласнив у них майже легендарну побутову техніку, виготовлену ще в Радянському Союзі – пральну машину «Евріка» та холодильник «Саратов», а також металеві частини пічного опалення і посуд.

Нині міліціонери продовжують розшук 50-річного крадія. А старенькі вже й не сподіваються побачити своє майно, що скоріш за все, зловмисник продав за дещицю або ж обміняв на випивку.

Міліціонери Житомирського райвідділу УМВС України в Житомирській області, на території обслуговування якого знаходяться вісім дачних масивів та цілий ряд кооперативів, розташованих на околиці Житомира, констатують, що в порівнянні з минулим роком кількість скоєних крадіжок значно зросла: з 17 у січні 2010 до 40 у січні 2011 року.

Принцип “Мій дім – моя фортеця” – на дачах не діє

За їхніми словами «вал» крадіжок зачепив в основному хазяйновитих дачників. Наприклад, не міг і здогадуватися, що опиниться в ролі потерпілого дачник одного з кооперативів, розташованого у Житомирському районі. Керуючись принципом «Мій дім – моя фортеця», чоловік поставив на вікна залізні грати, а присадибну ділянку оточив тином з новенькими кованими воротами. Але всі старання дачника були марними – внаслідок візиту злодіїв від металевих воріт та 40 огороджувальних стовпчиків тільки слід і залишився.

А житомирянка, яка залишила на подвір’ї свого заміського будинку дві металеві діжки та чавунні ванни, повернувшись по закінченню зимових свят, цих речей вже не знайшла. Поки будинок пустував, тут «побував» інший 30-річний житель обласного центру… Наразі він затриманий та надає свідчення.

Правоохоронці нагадують власникам дач і головам кооперативів про потребу захисту будинків хоча б на мінімальному рівні, організувавши чергування та подвірний огляд, здійснення пропускного режиму на територію кооперативу. Залишені на видному місці техніка, речі та садовий інструмент теж можуть привернути зайву увагу сторонніх.

Тільки чітке дотримання таких правил гарантуватиме безпеку вашого майна, тож не забувайте про це і не давайте крадіям ані найменшого шансу.

Антон Сичевський, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Репортер Житомира