На Житомирщині через субсидію мати позбавила дочку батьківських прав

У Житомирській області мати із-за субсидії виписала з будинку власну дочку, а потім позбавила її батьківських прав.

Органи опіки пояснюють, що справа не в грошах, а в тому, що мати не займалася вихованням свого 6-річного сина. Молода жінка не п’є, не курить, не колеться. У неї тільки не має постійної роботи. Але суд став на бік бабусі. Тепер хлопчика виховує вона. А дочку і на поріг не пускає, пише Кримінал.tv.

“Ось мій Дімка, тут йому місяць, тут йому 2 місяці. Тут він вже старшенький. Це все, на що я зараз можу дивитися. Зараз своєї дитини я взагалі не бачу”, – скаржиться Тетяна Чехурська, яку позбавили батьківських прав.

Тетяна не бачила свого 6-річного сина півроку. Жінка каже, що проблеми в сім’ї почалися з вини вітчима. За словами жінки, він її бив і ображав. Свідками сімейних драм нерідко були родичі.

Щоб припинити скандали, Тетяна влаштувалася на роботу. Спочатку в райцентрі, а потім в столиці.

“Я поїхала до Києва, моя мати погодилася доглядати за дитиною. Я переводила сюди гроші, оскільки не могла приїхати. А коли приїжджала, привозила подарунки дитині, гроші привозила, щоб його забезпечувати”, – говорить Тетяна.

Коли жінка повернулася додому, то дізналася, що більше вона тут не живе. Рідна мати виписала її з будинку, щоб оформити субсидію. У міліції кажуть, підпис на заяві фальшивий, тому й порушили кримінальну справу.

“Ймовірно, як було зазначено в дослідженнях, підпис підробила мати. За даним фактом було порушено кримінальну справу щодо Чехурської Любові Григорівни за статтею 358 – підробка на бланку з подальшим його використанням”, – пояснює Валерій Гутовській, співробітник Ружинського РВ міліції.

Мати Тетяни говорить, що вона позбавила дочку батьківських прав, тому що та кинула їй онука і, нібито, написала на неї заяву в міліцію. А на суді літня жінка сказала – дочка п’є, за хлопчиком не дивиться, тому вона і не пустить таку матір до себе в будинок.

Жінка впевнена – вона виховає онука краще, ніж донька. При тому, що всі родичі, які знають Тетяну, в один голос стверджують – вона хороша мати.

“У неї астма. Вона інвалід другої групи. Я думаю, це через гроші. Тому що Таня, як мати-одиначка, отримує на дитину 200 гривень, а там будуть йти великі гроші, 1800 як опікуну”, – каже Надія Іващук.

В органах опіки відзначають: основна причина, по якій Тетяну позбавили батьківських прав – те, що вона не приділяла дитині увагу і не допомагала матеріально. Хоча як неблагополучна, ця сім’я на обліку ніколи не стояла.

“Ну як ми визначили, що вона за дитиною не дивиться? Коли робили обстеження, мати ніде не працює, їй 26 років, у неї немає трудової книжки, фактичного місця проживання, і були проблеми з утриманням. Ми лише даємо рекомендації. А те, що вирішує суд, то вже його справа”, – пояснює начальник служби у справах дітей Тетяна Драчук.

За законом, Тетяна має право бачитися з сином, але додому жінку не пускають. Єдиний вихід – зустрічатися з хлопчиком у школі. Але й там до матері, чомусь, налаштовані вороже.

Щоб не привертати зайву увагу до дитини, яка і так залякана сімейними чварами, журналісти намагалися влаштувати побачення матері з сином наодинці. Але у вчителів цієї школи інші педагогічні методи – вони вирішили, що дитина не хоче бачитися з матір’ю.

Тепер своє право на дитину Тетяна буде відстоювати в апеляційному суді. Зараз вона живе в селі, у бабусі, і вже шукає роботу. Жінці допомагають родичі і місцева влада.

“Ситуація мене здивувала, що заради субсидії відрікаються від дочки. І це в той час, коли люди виживають сімейно. Коли сильна сім’я, то й жити легше”, – каже Ягнятинський сільський голова Володимир Тимошенко.

Тетяна вірить, що коли син подорослішає, то все зрозуміє. Але поки 6-річний Діма відвертається від своєї матері.

“Я без своєї дитини просто не можу. Часом жити не хочеться. Я хочу, щоб моя дитина була зі мною. Це все, що є у мене в житті. У мене батька немає, мати відмовилася. Все життя вітчим ставився до мене дуже погано, а дитина, це все, що є в цьому житті”, – плаче Тетяна Чехурська.