Опитування: дві третини пацієнтів в Україні платять лікарям

Більшість українців (74,6%) вважають, що система охорони здоров’я в країні корумпована. Майже половина населення стикалася з корупцією особисто. 43,4% опитаних заявили, що медпрацівники державних установ прямо вимагали гроші.

Це показало опитування, проведене Інститутом Горшеніна.

Кожен третій опитаний (38,7%) вважає, що знизити рівень корупції допоможе введення страхової медицини. Кожен десятий (11,6%) налаштований песимістично і вважає, що корупції стане тільки більше.

Згідно з даними соціологів, на введення страхової медицини вже згодні 44,6% українців. Тим більше, що дві третини опитаних і так оплачували послуги лікарів за останній рік. Кожен четвертий українець (24,2%) віддає перевагу платити за медичні послуги готівкою лікарю, кожен десятий (10,3%) – готівкою через касу, а 8,3% віддали перевагу безготівковому розрахунку. Про це повідомляє «Новий міст».

У ході опитування з’ясувалося, що незважаючи ні на що, 39,6% респондентів продовжують наполягати, що медицина в Україні повинна бути безкоштовною.

Опитування проводилося по телефону. З 25 по 27 лютого за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.