Податківці Житомира в пошуках зарплат “в конвертах”

На сьогодні одним із багатьох завдань, які знаходяться на контролі податкової служби є легалізація заробітної плати, повідомляє прес-служба ДПІ у місті Житомирі.

Державною податковою інспекцією у м.Житомирі з цього питання проводиться комплекс заходів, результати яких свідчать про наявність порушень трудового законодавства окремими роботодавцями, виплати заробітної плати нижче встановленого рівня.

Громадяни, які отримують доходи, що не оподатковуються, або доходи нижче встановленого рівня мінімальної заробітної плати, стають співучасниками тіньового бізнесу та приховування податків від держави. Недоотримання місцевими бюджетами відповідних коштів не дає змогу в повному обсязі фінансувати соціальні програми, здійснювати підтримку малозабезпечених верств населення.

У Житомирі постійно проводяться рейди – перевірки з питання належного оформлення найманих громадян у суб’єктів господарювання фізичних осіб. В результаті перевірок, проведених протягом 2010 року, виявлено 521 приватних підприємців, які наймали працівників з порушенням чинного законодавства. Виявлено 647 випадків використання підприємцями найманих працівників без укладення трудових угод. Підприємцям нараховано понад 69 тис. грн. єдиного податку.

Виплата зарплати “у конвертах” позбавляє громадян соціальної захищеності: не гарантує гідної пенсії в майбутньому, належного захисту у випадку з тимчасової втрати працездатності, на випадок безробіття.

У 2011 році рівень мінімальної заробітної плати встановлено: з 1 січня – 941 грн., 1 квітня – 960 грн., з 1 жовтня – 985 грн., з грудня – 1004 грн.

Виплата заробітної плати нижче встановленого рівня є порушенням трудового законодавства, зокрема, статті 95 Кодексу законів про працю України.