Традиції масляної неділі

Масляна – це шановане і веселе свято, яке споконвіку широко відзначалося на Русі.

Масляна або проводи зими і зустріч весни проходили весело з народними гуляннями і обов’язковим атрибутом свята – дуже смачними ароматними млинцями. У давнину, коли не було млинців, наші предки пекли круглі коржі, які символізували Сонце, що дає життя і сили всьому живому. Наші предки вірили, що разом з млинцем вони з’їдають часточку сонячного тепла і могутності.

За традицією млинці та оладки потрібно їсти весь тиждень Масляної, в цьому році з 28 лютого по 6 березня. Причому, були конкретні обряди, відповідно дням тижня, виконання яких гарантувало людям добробут і щастя на весь майбутній рік.

Понеділок. У перший день відбувалася зустріч Масляної. Пекти млинці починали з раннього ранку. У цей день у жодному разі не можна було залишатися вдома – інакше можна накликати на себе і своє господарство нещастя.

Вівторок. У цей день молоді придивлялися один до одного, загравали, щоб після Великодня на Червону гору зіграти весілля.

Середа. Тещі запрошували на млинці зятів з дружинами. А над хлопцями, які ще не встигли одружитися, все село жартувало, придумувало «покарання», від яких хлопці відкуповувалися млинцями.

Четвер. Це був день щедрих частувань і народних гулянь. Вважалося, чим веселіше проведеш день, тим вдаліше рік складеться.

П’ятниця. Тепер зяті звали тещу на пригощання.

Субота. Молода невістка запрошувала рідних чоловіка до себе в гості на млинці.

Неділя. Прощена неділя. У цей же день усі відвідували родичів, друзів і знайомих, просили вибачення, згадували всіх тих, на кого тримали образи і прощали кривдників. Також ходили на кладовище, залишали на могилах млинці, молилися і поклонялися праху рідних.