Як ефективно вилікувати грип

Грип на минулому тижні задрімав. За словами директора Центру грипу Олександра Гриневича, рівень захворюваності в Україну став нижчим на 4,5%, ніж у перші тижні січня. Але втрачати пильність не можна. «Найближчим часом чекаємо сплеск захворюваності на грип через похолодання і через те, що в Європі і Росії зараз багато хворих на грип. Адже українці туди часто їздять». Напередодні чергового спалаху захворюваності на грип розберемося, які з народних методів боротьби з ним ефективні. У цьому допомогли головний імунолог Києва Олег Назар і лікар-фтизіатр Інна Клименко.

1. Приймаємо ударну дозу «розчинного чаю проти застуди»

Коментар спеціаліста: «Ці напої дійсно добре знімають основні симптоми ГРВІ: температуру (оскільки містять парацетамол), нежить (завдяки фенілефрину), головний біль і біль у суглобах (через наявність феніраміну), але до самого вірусу всі ці речовини ніякого відношення не мають. Більше того, вони можуть «загнати» хворобу ще глибше, оскільки організм під їх дією перестає сам боротися з вірусом. А це загрожує ускладненнями. Крім того, всі складові речовини такого чаю мають свої побічні реакції і, випивши більше 3-4-х пакетиків такого чаю, ви ризикуєте отримати солідний букет: алергію, розлад шлунково-кишкового тракту, підвищення тиску, затримку сечі і т. д.».

2. Склянка горілки з перцем – і в ліжко!

Коментар спеціаліста: «Це несерйозно. На самому початку хвороби алкогольні напої дійсно можуть допомогти, розширюючи кровоносні судини, що у свою чергу активує кровотік і захисні сили організму. Пекучий перець також покращує кровообіг, плюс до того забезпечує організм ударною дозою вітаміну С. Самопочуття на деякий час справді поліпшується. Проте якщо грип або ГРВІ вже розвинулися, то ніяка перцівка не допоможе ».

3. Паримо ноги, ставимо гірчичники і робимо інгаляції

Коментар спеціаліста: «У перші дні хвороби організм активно бореться з вірусом, підвищуючи температуру. А ми починаємо виганяти хворобу парою, забуваючи, що всі теплові маніпуляції повинні проводитися при нормальній температурі. Як наслідок отримуємо високу температуру, яку складно збити. А от коли температури немає, ці заходи дуже навіть ефективні. Так як завдяки їм поліпшується кровообіг, а при цьому стимулюються всі обмінні процеси, і токсини швидше виводяться».

4. Їмо часник і цибулю вприкуску з медом

Коментар спеціаліста: «Часник і цибуля багаті фітонцидами – летючими ефірними маслами, що володіють властивістю швидко нейтралізувати віруси. Крім того, вони містять вітаміни і мікроелементи, що зміцнюють імунітет. Тому цей рецепт може бути дуже навіть ефективний у боротьбі з вірусом. Ефект посилиться, якщо ви часник чи цибулю змішаєте з салом: воно є стимулятором імунітету».

5. П’ємо «відрами» чай з лимоном або їмо лимонне масло (для його приготування потрібно подрібнити в м’ясорубці 2 лимона (з шкіркою) і змішати з пачкою вершкового масла).

Коментар спеціаліста: «Лимон не є ліками від грипу або застуди, але завдяки вмісту у своєму складі вітаміну C він підвищує імунітет, зміцнюючи сили організму. Так ваш організм як мінімум легше перенесе захворювання. Звичайно, можна просто пити чай і додавати в нього часточку лимона, вбиваючи тим самим двох зайців: вносячи в організм вітаміни і попереджаючи інтоксикацію. Але якщо паралельно розсмоктує лимонне масло, як сказано в рецепті, ви таким чином дезінфіціруете слизову оболонку рота і глотки, забезпечуєте профілактику ангіни і підтримуєте місцевий імунітет».

6. Налягаємо на малину-калину

Коментар спеціаліста: «Калина містить фітонциди, які вбивають бактерії і віруси, а також аскорбінову кислоту і вітаміни. Вона знімає набряки і полегшує відходження мокротиння. А малина містить саліцилову кислоту – природний аналог аспірину, а значить, ефективно знижує температуру і усуває головний і м’язовий біль. Але важливо використовувати саме заморожені ягоди, а не варення, тому що солодке – відмінне середовище для розмноження хвороботворних бактерій».

7. «Глушимо» антибіотики

Коментар спеціаліста: «Антибіотики безсилі проти вірусів. Вони діють тільки на бактерії, тому підключати їх потрібно, коли розвинулося ускладнення – бактеріальна інфекція. А «наїдаючись» антибіотиками під час грипу, ви тільки зменшуєте свої захисні сили, так як вони гублять корисну мікрофлору в кишечнику, яка підтримує імунітет».

8. П’ємо настоянку ехінацеї

Коментар спеціаліста: «Ехінацея – це рослина, яка володіє адаптогенними властивостями, тобто допомагає пристосуватися до будь-яких змін. Тому коли зміни вже відбулися (вірус вас атакував), вона вже мало чим допоможе. Крім того, пам’ятайте, що приймати настоянку на ніч не можна, інакше безсонна ніч вам гарантована».

9. «Їмо» імуностимулятори

Коментар спеціаліста: «Здоровим людям стимулятори інтерферону не потрібні, вони їм можуть тільки нашкодити: може відбутися збій в імунній системі і впоратися з застудою або грипом буде ще складніше. Але без них не обійтися, якщо у людини є імунодефіцит. Про нього може говорити будь-яке хронічне захворювання, наприклад, часто загострюється герпес, хронічне запалення нирок, бронхів і ін».

10. Ніяк

Коментар спеціаліста: «Це найсерйозніша помилка! Грип небезпечний своїми ускладненнями (отит, бронхіт і т. д.), і без спостереження лікаря ви можете пропустити їх початок. Крім того, переносити вірус на ногах дуже небезпечно. По-перше, перші години захворювання – непередбачувані. Вийшовши з будинку з температурою 37 ° С, через пару годин може бути вже під 40. По-друге, перебуваючи в колективі, ви заражаєте оточуючих. І по-третє, поки організм бореться з хворобою, йому потрібен відпочинок. Інакше астенічний синдром (тривала втома і розбитість) після хвороби вам забезпечений. Найоптимальніший варіант «нічогонеробіння» – це залишитися вдома, відлежатися, не забуваючи про часте пиття. А спеціального лікування грип справді не потребує».

За матеріалами: Сегодня