Як спізнюватися без наслідків

Опитування свідчать, що кожен сьомий українець регулярно не встигає вчасно прийти на роботу … Хто винен?

Психологи кажуть, що причини регулярних запізнень можуть бути самими різними:

• неорганізованість і незібраність,

• невміння розставляти пріоритети,

• слабко розвинуте “відчуття часу”,

• протест проти існуючих корпоративних правил,

• “щоб нікого не чекати”.

Але навряд чи хтось при здоровому розумі заявить шефу, що спізнився тому, що є неорганізованою і незібраною людиною, до того ж чхати хотів на корпоративні правила. Ось і доводиться мляво виправдовуватися: то проспав, то в ліфті застряг (див. нижче ТОП-5 банальних виправдань).

Справедливості заради відзначимо, що серед спізнюючих трапляються і люди творчі, які не звикли користуватися звичайними “відмазками”. Інший такий “креативщик” своєю нетривіальною історією здатний надовго ввести шефа в стан ступору (див. нижче ТОП-5 безглуздих і креативних виправдань). Добре, якщо ваш бос – людина з почуттям гумору і гідно може оцінити вашу багату фантазію. А якщо ні?

Що робити?

Психологи не втомлюються давати хронічно спізнюючим співробітникам поради з приводу того, як звести нанівець негативні наслідки свого запізнення. Стратегія полягає в тому, щоб не робити вигляд, що нічого не відбулося, а, навпаки, всім своїм виглядом демонструвати засмучення від проступку.

Якщо ви запізнилися на роботу, вибачитеся перед колегами і начальством, а пояснюючи причину запізнення, без особливої необхідності не вдаватися в подробиці. І не перетворюйте запізнення в звичку: це може вам коштувати не тільки хорошої репутації, але і кар’єри.

Практично безпрограшний варіант – “дзвінок другу”. Якщо ви ніяк не встигаєте потрапити на робоче місце до початку робочого дня, зателефонуйте колезі і попросіть попередити про це шефа. У дев’яти випадках з десяти начальник не буде влаштовувати рознос, адже як не крути, а ви все ж таки проявили відповідальність …

Якщо ж бос з ранку не в дусі і написання пояснювальної уникнути не вдалося, постарайтеся, щоб причина запізнення виглядала переконливо. І не видавайте “перли”, наслідком яких цілком може стати звільнення (див. нижче ТОП-5 найбільш небезпечних виправдань).

До речі, практика показує, що переважна більшість начальників просто не запитує своїх підлеглих про причини запізнення: вся справа в тому, що вони вже ситі по горло порожніми вигадками співробітників і не вірять їм.

Заходи впливу

Борючись з порушниками трудової дисципліни, начальство то волає до їх совісті, проводячи жалісливі бесіди, то вводить жорсткі санкції – аж до доган, штрафів і звільнень. Проте всі ці заходи старі як світ, і дія їх на проштрафених невелика саме з-за широкої популярності даних методів. Постійно запізнюючий співробітник вже в дверях скоромовкою випалює: “пояснювальну напишу протягом 15 хвилин, штраф заплачу” і, “написавши і заплативши”, вважає за краще не згадувати про інцидент аж до наступного запізнення.

Не дивно, що служби персоналу і керівники великих і малих компаній намагаються придумати нові нетривіальні способи впливу на співробітників. Причому в якості мотивації може бути використаний як “батіг”, так і “пряник”.

Ось що вдалося придумати і втілити в життя в різних компаніях, щоб вплинути на тих, хто вкрай рідко приходить на роботу вчасно:

1. Роздавати безкоштовні сніданки за півгодини до початку роботи.

2. Дозволити три-чотири запізнення на місяць без наслідків.

3. Встановити гнучкий робочий день, але з жорстким контролем фактично відпрацьованого часу.

4. Штрафувати не тільки запізненого, але і цілу групу співробітників, в яку запізнений потрапив за випадковим принципом на початку поточного місяця.

5. “Нагороджувати” за запізнення спеціальною негативною “відзнакою”, яку працівник повинен носити протягом місяця.

Кажуть допомагало …

Про реальні причини затримок часто не здогадується і сам запізнюючий!

З конкретним запізненням людини все не так однозначно і просто, як здається на перший погляд. У кожному разі запізнення є симптомом-символом даної особистості, і його дійсні причини можуть бути самими різними. Це і небажання підкорятися загальним правилам, і усвідомлення власної винятковості, та бажання привернути до себе особливу увагу, і дискомфорт від необхідності кожного разу приходити на нецікаву роботу, і багато іншого. Цікаво, що сам запізнюючий рідко замислюється над істинними причинами своїх запізнень, а задовольняється загальними поясненнями на кшталт “от такий я …”, “ось такий транспорт …”, “ось таке життя …”.

Якщо ваші запізнення не створюють особливих складнощів – що ж, можна жити і з цим. Якщо ж складена ситуація починає реально заважати життю і діяльності, то і розбиратися з нею потрібно з фахівцем.

ТОП-5 ВИПРАВДАНЬ
(Витяги з реальних пояснювальних)

Найбанальніші

* Потрапив в пробку.
* Проспав.
* Зламалася машина (автобус, тролейбус, метро і т. д.).
* Застряг в ліфті.
* Затопили сусіди.

Найбезглуздіші

* Забув дорогу на роботу.
* Побачив, як моя бабуся грає на комп’ютері, і допоміг їй перейти на наступний рівень.
* Я не міг підібрати краватку, і тому мені довелося чекати, поки відкриються магазини, щоб купити відповідну.
* Коли я від’їхав від будинку, до мене в машину залетіла бджола. Довелося припаркуватися і довго виганяти її з салону.
* Запізнився на роботу тому, що вночі кошеня вимкнуло радіо.

Найкреативніші

* Всю ніч писав пояснювальну з приводу вчорашнього запізнення на роботу і тому проспав.
* Хтось висів у мене на хвості, довелося поїздити по місту, щоб відірватися.
* Під ранок приснився сон, що баланс нарешті зійшовся. Боялася прокинутися – ось і запізнилася.
* Не зміг вчасно дістатися до місця служби через флуктуацій гравітаційного поля Землі.
* Поки стояв на світлофорі, в мій автомобіль забралася якась пустотлива дівчина. Я дуже перелякався: дружина побачить – уб’є! Довелося вийти з машини …

Найнебезпечніші – можуть звільнити

* Мені наснилося, що мене звільнили. Оскільки поспішати було нікуди, я продовжував спати.
* Я систематично спізнююся, тому що переконаний: до всього, що пов’язано з роботою, треба підходити системно.
* Запізнився на роботу навмисне. Хотів подивитися, чим справа закінчиться.
* Запізнився на роботу на півгодини, бо все одно до десяти нічого робити не буду: ми вранці п’ємо чай, а в мене так багато не влазить!
* Я спізнився, тому що ви не перший місяць не платите вчасно зарплату! А будете обурюватися – взагалі звільнюсь!

За матеріалами: Комсомольська правда