Житомирські ДАІшники під час руху в патрульних машинах моралізаторствоватимуть у гучномовець

ВІДТЕПЕР ДАІ НА ЖИТОМИРСЬКИХ ДОРОГАХ МОЖНА БУДЕ НЕ ТІЛЬКИ ПОБАЧИТИ, АЛЕ Й ПОЧУТИ…

Патрульний автомобіль Державтоінспекції, що рухається у міському потоці машин, вже сам по собі є виховним фактором для усіх учасників дорожнього руху.

Житомирська ДАІ вирішила піти далі – спробувати достукатися до свідомості водіїв і пішоходів ще й словесно.

Озброївшись гучномовцями, патрульні автомобілі роз’їжджають вулицями обласного центру, а з їх динаміків до вух перехожих і автомобілів, що проїжджають повз, доноситься суворий і повчальний голос інспектора дорожньо-патрульної служби, що попереджає про неприпустимість порушення Правил дорожнього руху.

Петро Блажівський, начальник УДАІ УМВС України в Житомирській області: “Такі заходи повинні дати гарні результати. За допомогою технічних засобів, зокрема гучномовців, профілактична робота, що проводиться патрульним екіпажем ДПС серед учасників дорожнього руху, охоплює значну їх кількість, а також територію всіх центральних вулиць міста.

Саме там, у місцях найбільшої концентрації транспортних засобів, водіям та пішоходам потрібно постійно нагадувати про дотримання Правил – суворого закону дороги, нехтування яким, як правило, призводить до того, що зветься нещасним випадком.

Дорожньо-транспортні пригоди, яких на дорогах області в поточному році вже зареєстровано 27, в основному мали місце через неуважність та свідоме порушення правил безпеки руху усіма категоріями його учасників. Це і перевищення швидкості руху, порушення правил проїзду перехресть, пішохідних переходів, правил маневрування, проїзд на заборонений сигнал світлофора – з боку водіїв, а також ряд правопорушень, що стосуються пішоходів. У поточному році на дорогах Житомирщини вже зареєстровано 19 ДТП за участю пішоходів, у яких 2 людей загинуло, ще 17 отримали тілесні ушкодження.

Ретельно вивчивши та проаналізувавши усі ці обставини, результатом яких стали ДТП, працівники ДАІ визначили найбільш небезпечні в плані аварійності ділянки вулично-шляхової мережі обласного центру. Особливу увагу приділено навчальним закладам, які розташовані поблизу проїзної частини дороги. Саме на ці місця направлена особлива увага вартових дорожнього порядку під час проведення нового виду профілактичної роботи. У своєму зверненні до громадян інспектори ДПС нагадують основні правила дорожньої безпеки, яких слід дотримуватися як водіям, так і пішоходам.

За словами керівника обласного УДАІ Житомирщини Петра Блажівського, подібні заходи не тільки дозволять полегшити, якісно покращити роботу інспекторів ДПС, але й позитивно вплинути на дорожню обстановку в цілому та значно знизити рівень аварійності на дорогах.

На сьогоднішній день «гучномовний» патрульний автомобіль ДАІ – це свого роду експеримент, який у подальшому вкорениться в повсякденній роботі вартових дорожньої безпеки. Окрім того, такі ж експерименти проводяться не тільки в обласному центрі, але й у найбільших містах Житомирщини – Коростені, Малині, Новограді-Волинському та Бердичеві, а в подальшому така робота розповсюдиться і на всі районні центри області.

Ольга Номерчук, УДАІ УМВС України в Житомирській області